Един прост трик за понижаване на кръвната захар сутрин

simple-trick-lower-morning-blood-sugar-800x600

Ако сте с диабет тип 2, може би се чудите защо нивото на кръвната захар е толкова високо сутрин.

Всеки друг път, когато се тествате,  нивата изглеждат в обсега.

Но нивата сутрин понякога са високо в небето и това ви стресира; мислите си какво по дяволите може да правите погрешно.

Първо, спрете паниката – повишаването на  нивата сутрин е често срещано явление при диабетиците. Въпреки това е важно да се разбере защо това се случва и какво може да се направи за него ...

Феноменът на зазоряването

Логично човек би си помислил, че захарта трябва да бъде най-ниската сутринта. В края на краищата, вие не сте яли нищо и не сте правили нищо друго освен да спите. Но независимо от това дали сте яли, производството на глюкоза продължава, така или иначе.

Причината за това е, че клетките на тялото ви се нуждаят от гориво за сърцето, за да бие, мозъкът -  да работи и  органите, за да запазят функционирането си. Когато не се яде, или когато сте заспали, тялото може да мине в режим на гликогенолиза или процес, наречен глюконеогенеза - това е процес, който може да произвежда захар без въглехидрати.

Различни хормони, такива като глюкагон, растежен хормон и кортизол, също са въвлечени в повишаване на нивата на глюкозата. За да се събудите сутрин, тялото ви по естествен начин активира тези хормони от около 3 часа сутринта насам, което обяснява защо това се нарича феномен на зазоряването.

При хората без диабет, инсулинът обикновено противодейства на тези хормони, за да се предотврати прекомерното производство на глюкоза. Но тъй като инсулиновият отговор и инсулиновата чувствителност се променят при диабета, тялото ви не може да се компенсира ефективно.

Ефектът Somogyi

Има и друг феномен, наречен "Somogyi ефект" или („rebound“ хипергликемия). Това е, когато нивата на глюкоза в организма ви се понижат през нощта (нощна хипогликемия), която активира вашата система аварийно. Това изпраща съобщения до вашите хормони и органи, за да се стимулира производството на захар.

Това може да доведе до доста драматични увеличения на нивата на кръвната захар сутрин. Ефектът Somogyi е по-често при  тези хора, които са зависими от инсулин.

Но има един прост трик, който може да помогне…

При пациенти с неинсулинозависим диабет тип 2, изследователите успяха да намалят нивата на глюкозата сутрин с 4 до 6%. Това означава, че ако сутрин захарта е около 130 мг, / дл, ще се намали до около 122 мг / дл.

Какво направиха?

Преди лягане те дадоха на пациентите две супени лъжици ябълков оцет, смесен с вода, заедно с една унция сирене, което всъщност е само едно малко парче.

Ябълковият оцет съдържа оцетна киселина, която всъщност, според учените, причинява по-голяма част от ефекта. Други изследвания показват, че оцетната киселина намалява нивата на  глюкозата и гликираният хемоголобин А1с след хранене, заедно с подобряване на инсулиновата чувствителност и инсулиновия отговор.

Направете този прост трик преди лягане на себе си. Това е лесно да се направи и никога не се знае ... утре може да се събудите с по-ниски нива на захарта.

Jedha Dening

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *