ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

Iliana_BookCover-210x300-1-210x300

Хипократ е казал, че “всеки човек носи по един лекар в себе си – ние просто трябва да му помогнем в работата”. Убедена съм, че в обичайните случаи това е посилна за всеки задача и е редно да се стремим към това, ако приемем и ние, че опазването на здравето е въпрос на морал. Това би бил и най-добрият начин да изразим уважението си към прекрасните лекари, които трябва да имат компетентността да спасяват човешкия живот в критични ситуации, но защо очакваме те да носят отговорността и грижата за нашето здраве в ежедневието ни? Това е наша грижа и наша отговорност. Или поне част от нея.

Много се радвам на хората, които осъзнават, че в днешно време човек неминуемо трябва да се подпомага с хранителни добавки поради все по-ограничените възможности за пълноценна храна. Съществената част от проблема на съвременния човек  се свежда до това да се намерят естествени, следващи природната формула добавки, за да се почувстват реално добрите резултати. От тази гледна точка това е необходимо условие.

Но все пак е нужно и още нещо, особено когато сме мобилизирани да възстановим здравето си. Важно е да не пречим, а да помагаме на тези полезни хранителни вещества да си свършат работата. Не ми се струва разумно да полагаме усилия (и като търсене на информация, и като чисто финансови ангажименти) и в същото време сами да спъваме положителните процеси. Защото директното интоксикиране на организма чрез поемането на тъй наречените мъртви, преработени храни, е едната страна на въпроса.

Другата съществена страна е, че поетите вредни вещества ограбват едва осигурените в организма ни безценни витамини, минерали, ензими, а и водата от клетките. Ограбват резервите на организма. Това е много важен момент от изясняването на проблемите, който, ако не винаги, то твърде често не се разбира или не му се обръща внимание. Ето защо темата за излишествата и свръхконсумацията е толкова важна, а връзката й с коментираните дефицити я прави още по-актуална. Когато не отчитаме тази връзка, влизаме в омагьосан кръг. Как? Ето един пример:

Вчера чух следното: “Чувствам, че организмът ми е отслабнал, явно трябва да си засиля храната. Отивам да си купя месо, сирене, кашкавал. Смятам да си купя и два литра прясно мляко”. Нали обърнахте внимание, че не става дума за плодове, зеленчуци, витаминни и други добавки? И ето механизмът – тази жена е в дефицити, ще се храни “хубаво” (първа заблуда), за да засили организма си (втора заблуда), а тази храна (предполагам в добавка и бял хляб) всъщност ще ограби организма, ще изсмуче и малкото резерви, с които разполага тялото. И добре нахранена, дамата ще се окаже в по-висок дефицит (факт, с който влиза в омагьосания кръг). Ако и вие смятате, че това е начинът да се засили организмът, значи има смисъл да си поговорим на тази тема.

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *