Как магнезият поддържа здравето на сърдечно-съдовата система

upravlenie-na-visoko-kravno-nalyagane-vnimavaite-s-kakvo-se-hranite

Високото кръвно налягане често е наричано "мълчалив убиец", защото се чувстваш добре, докато изведнъж разбираш, че не си добре. Магнезият играе изключително важна роля в регулирането на кръвното налягане и поддържането на ендотелиалната обвивка на кръвоносните съдове гладка и еластична, помагайки по този начин за правилното разширяване и отпускане на кръвоносните съдове.

Изследванията показват, че дневните дози от 200-400 mg магнезий могат ефективно да понижат кръвното налягане и да подобрят параметрите на здравето на кръвоносните съдове. Едно забележимо двойно-сляпо, плацебо-контролирано клинично проучване изследва ефектите от магнезиевата добавка (300 mg/дневно в продължение на 12 седмици) върху нивата на кръвното налягане при здрави възрастни и установи, че магнезият понижава както систоличното, така и диастоличното кръвно налягане (-17 и -7 mmHg, респективно).

В допълнение към ползите му за здравето на сърцето и кръвното налягане, магнезият е от съществено значение за изграждането на силни, здрави кости.

Многобройни проучвания показват, че по-високият прием на магнезий е свързан с по-висока костна минерална плътност. Костите служат като основен депозитар на магнезий в организма и голямо количество от него е необходимо за ескортиране на други минерали, като калция, към костите. И може би най-важното е, че магнезият също така подпомага растежа на остеобластите – клетките, които изграждат нова кост.

В мозъка магнезият помага да се регулират рецепторите, които играят ключова роля в ученето, паметта и настроението. Без достатъчно магнезий тези рецептори стават хипер-възбудими, което кара мозъчните клетки да станат свръхстимулирани. Това може да доведе до произвеждането на токсични свободни радикали и, в крайна сметка, до смърт на мозъчните клетки. Невронната дисфункция, причинена от липсата на магнезий, също може да доведе както до нарушения в настроението, така и до проблеми със способността за вземане на решения.

Joshua Corn, по пощата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *