ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

Iliana_BookCover-210x300-1-210x300

Въглехидратите са един от трите макронутриента, заедно с протеините и мазнините. Според Холфорд, въглехидратите са главното гориво за организма. Много бързо доставят енергия на организма, за разлика от енергията от мазнините. Има два вида въглехидрати: бързоотделящи, като захарта, меда, сладкишите и повечето рафинирани храни и бавнотделящи, като тези от целите зърна, зеленчуците и пресните плодове. Последните съдържат по-сложни въглехидрати и/или по-голямо количество фибри, повечето от които помагат да се забави отделянето на захар. “Бързите” въглехидрати са с тенденция да доставят внезапен прилив на енергия, последван от спад, докато “бавните” доставят по-постоянна енергия и затова са за предпочитане.

Рафинираните храни като захарта и бялото брашно са лишени от витамините и  микроелементите, необходими на организма и е по-добре да се избягват. Постоянното приемане на бързоотделящи въглехидрати може да предизвика сложни симптоми и здравни проблеми. Някои плодове като банани, фурми и грозде съдържат бързоосвобождаващи се въглехидрати и е по-добре да се сведат до минимум от хора, които имат здравни проблеми, свързани с глюкозата.

Д-р Хей не препоръчва нито рафинирана, нито готвена храна, защото колкото по-рафинирана и обработена е една храна, толкова по-малка е хранителната й стойност.

Изследователи от Масачузетския технологически институт откриват, че колкото повече рафинирани въглехидрати се приемат, толкова по-нисък е коефициентът на интелигентност.

Тъй като е доказано, че хората могат много лесно да се пристрастят към въглехидратите, добре е да знаем, че полезните, бавноотделящите въглехидратни храни – пресни плодове, зеленчуци, варива и пълно зърно – трябва да представляват две трети от храната ни или 65% от всички приемани калории.

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *