КРАВЕТО МЛЯКО Е ЗА ТЕЛЕТАТА ПРЕДИ ВСИЧКО

images (3)

Хранителните съставки в млякото са добри за отглеждането на телета. Но това, което е необходимо за растежа на едно теле, невинаги е необходимо за едно човешко същество. Нещо повече, в природата само новородените животни пият мляко. Нито едно животно не пие мляко, след като порасне (с изключение на хомо сапиенс). Така действа природата. Само човеците съзнателно употребяват млякото на друг животински вид, окисляват го и го пият. Това противоречи на законите на природата.

В Япония и Съединените щати децата биват насърчавани да пият мляко на училищните закуски, защото млякото е богато на хранителни съставки и се смята, че то е добро за подрастващите. Онези, който смятат обаче, че няма разлика между кравето и майчиното мляко, дълбоко се заблуждават.

Ако направите графично подреждане на различните хранителни елементи в кравето мляко и в майчината кърма, те изглеждат доста сходни. Елементи като белтъчини, мазнини, лактоза, желязо, калций, фосфор, натрий и витамини се намират и в двата вида мляко. Количествата и качествата на тези хранителни съставки обаче са напълно различни.

Основният протеин в кравето мляко се нарича казеин. Вече подчертах, че този протеин много трудно се смила в човешката стомашно-чревна система. В допълнение на това кравето мляко съдържа също антиоксидантното вещество лактоферин, което подобрява функцията на имунната система. Количеството лактоферин обаче в майчината кърма е 0,15%, докато в кравето мляко е едва 0,01 %.

Очевидно новородените от двата различни вида се нуждаят от различно количество хранителни съставки в различно съотношение.

А как е при възрастните?

Лактоферинът предлага пример в това отношение. В кравето мляко той се разгражда от стомашната киселина, така че дори и ако пиете сурово краве мляко, което не е топлинно обработено, лактоферинът ще бъде разграден в стомаха ви. Същото се отнася и до лактоферина в майчината кърма. Новороденото бебе може добре да усвоява лактоферина от майчиното мляко, защото стомахът му не е още напълно развит и тъй като отделя сравнително малко стомашна киселина, лактоферинът не се разгражда и преминава направо в червата на бебето. С други думи, и майчината кърма не е предназначена за консумация от възрастни хора.

Кравето мляко, дори и да е сурово, необработено, не е подходяща храна за хората.

Ние превръщаме това сурово мляко, което по принцип не е добро за нас, в още по-лоша храна, като го хомогенизираме и пастьоризираме при високи температури. И след тези процеси настояваме децата ни да го пият.

Д-рХироми Шиния

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *