ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

Iliana_BookCover-210x300-1-210x300

Внимавайте със смъртоносните заместители на захарта, съдържащи аспартам. Въпреки че името му звучи безобидно, този смъртоносен невротоксин е всичко друго, но не и безобиден. Аспартамът е изкуствен подсладител (над 200 пъти по-сладък от захарта), продаван на пазара като Нутрасуит, Икуъл, Спунфул и безброй други търговски имена.

Може ли да се пристрасти човек към аспартама? Според Dr. Betty Martini да! А Dr. Janet Hall твърди, че всички изкуствени подсладители създават и изкуствена потребност от повече сладост. И добавя, че повишената сладост е капан, който кара хората да се пристрастят към сладки на вкус храни, които нямат никаква хранителна стойност.   

Следват някои специфични здравословни проблеми, свързани с аспартама, които е добре да си припомните следващия път, когато консумирате съдържащи го храни и напитки, пък били и диетични:

  1. Рак. Изследване на Ramazzine Foundation – European Cancer Research Center, разкри, че аспартамът увеличава риска от ракови заболявания (лимфома, левкемия и рак на млечната жлеза). Въпреки че National Cancer Institute’s поддържат мнението, че тази връзка не е твърдо установена, може би си струва да се замислим, че това, което е вредно за плъховете, е вредно и за хората. Освен това аргументът им е, че липсват достатъчно данни, а не че аспартамът не причинява рак.

  1. Психични разстройства и дегенерация на мозъчни клетки. Прекомерното поглъщане на изкуствени подсладители, според изследователи от University of Praetoria и University of Limpopo, може да доведе до различни психични разстройства и дегенерация на мозъка. В публикация на European Journal of Clinical Nutrition изследователите отбелязват, че аспартамът причинява щети и дори смърт на нервни клетки. Тъй като аспартамът нарушава функционирането на енергийния източник на клетката, това ще доведе до каскада от ефекти върху цялата система.

  1. Главоболие. Още през 1994 г. проучване, публикувано на PubMed.gov, показа връзката, между поемането на аспартам и главоболието. Dr. Robert Milne и Blake More в книгата си “Главоболие съобщават, че главоболието е най-често срещаният страничен ефект при хората, които използват продукти, съдържащи аспартам. Те добавят, че в проучване на University of Parkinson's във Флорида, е установено, че главоболието продължава по-дълго и има значителни признаци на треперене и намаляване на зрението при хора, които са вземали аспартам.

  1. Наддаване на тегло и повишена кръвна захар. Аспартамът не е здравословна алтернатива за диабетиците или тези, които искат да свалят от теглото си. Противно на общоприетото схващане, скорошно проучване показва, че редовната консумация на диетични безалкохолни напитки е силно свързана с абдоминално затлъстяване, както и че аспартамът може да повиши кръвната захар. Изследователи от University of Texas Health Center San Antonio, съобщават в проучване, че 70 % от тези, които пият диетични безалкохолни напитки, натрупват тегло, за разлика от тези, които не пият. Освен това, при тези, които пият редовно две или повече диетични газирани напитки на ден, се наблюдава увеличение в обиколката на талията им с 500 % повече от тези, които не пият.

В друго проучване Dr. Gabriel Fernandes  разкри, че системното приемане на аспартам може потенциално да допринесе за асоциацииране на консумацията на диетична газирана напитка с риска от диабет.

Ще ви цитирам част от анализа на Andreas Moritz “Диетичните подсладители могат да ви докарат болест и излишни килограми” (http://www.food_sugar_sweeteners.html # ixzz1qVmDCJdn):  Dr. Marie Savard заяви, че “има нещо в диетичните храни, което променя метаболизма, мозъчната химия” и коментира скорошно проучване, включващо повече от 18 000 души, според което здрави възрастни хора, които консумират по една диетична напитка на ден, могат да увеличат риска си от здравословни проблеми и метаболитни нарушения с цели  30 до 40 процента.

Ethan A. Huff в статията си “Токсичният аспартам” посочва: милиони американци все още нямат представа, че много от напитките и храните, които редовно консумират, са замърсени с невротоксин, представян като заместител на захарта. Токсичният аспартам се среща в дъвки, настолни подсладители, продукти с ароматизирана вода, sugar-free храни и напитки, диетична сода, подправени, ароматизирани и овкусени продукти, готварски сосове, детски медикаменти, yogurts и зърнени храни. Това не са единствените източници на аспартам, но са сред най-често срещаните.

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *