Коренната причина за повечето дегенеративни състояния

митохондрия-1

Основополагащата причина за повечето дегенеративни заболявания е фактът, че митохондриите, малките „електроцентрали“, разположени в повечето клетки на тялото, не получават достатъчно количество правилно гориво. В резултат на това, митохондриите започват да се влошават и не работят нормално. Тази дисфункция полага основите за последващи аварии на различни телесни системи.

Митохондриите генерират по-голямата част от енергията (аденозин трифосфат или АТФ) във вашето тяло. Ако всички митохондрии се провалят, бихте били мъртви за секунди.

Освен генерирането на енергията на тяло ви, вашите митохондрии също са отговорни за апоптозата (програмираната клетъчна смърт) и служат като важни сигнализиращи молекули, които помагат да се регулира експресията на вашите гени. Това е функция, която дори повечето лекари не знаят.

Митохондриите ви се хранят с определени хранителни вещества и се увреждат от други. Затова здравословно е това хранене, което поддържа митохондриалната функция и предотвратява дисфункцията, а ключът за това е наличието на метаболитната гъвкавост за изгаряне на мазнините.

Огромното мнозинство от хората на планетата, които ядат основно преработена храна, изгарят въглехидратите като своето основно гориво, което има опустошителният ефект да изключва способността на вашето тяло да изгаря мазнините. Ето защо затлъстяването е толкова разпространено и затова толкова много хора установяват, че е почти невъзможно да отслабнат и да поддържат постигнатото тегло.

Мазнини срещу въглехидрати

В идеалния случай вие притежавате метаболитна гъвкавост за изгаряне и на въглехидрати, и на мазнини като гориво. За съжаление наситените мазнини са били погрешно демонизирани като вредни и когато производителите на храни започнали да отстраняват мазнините от преработените храни, вместо тях добавяли захар. За дълго време това беше възприемано като здравословно заместване. Днес доказателствата ясно демонстрират заблудата на този възглед.

Когато тялото гори предимно въглехидрати за гориво, прекомерно се създават реактивни кислородни видове (ROS) и вторични свободни радикали, които увреждат клетъчните митохондриални мембрани и ДНК, водещо до дегенеративни заболявания, които са толкова разпространени днес. Здравословните мазнини, които са чисто-изгарящо гориво, създават много по-малко ROS и свободни радикали. Това поставя основите на много от метаболитните ползи на тази програма. Мазнините също така са изключително важни за здравето на клетъчните мембрани и много други биологични функции.

By Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *