Какво казва на околните миризмата на вашата пот?

what-your-sweat-smell-tells-others-800x600

Забелязали ли сте как лошо мирише потта на някои хора? Нека просто кажем, че няма да искате твърде дълго да седите до тях в претъпкана стая.

И все пак, някои от нас не са родени по-миризливи от другите. Всичко се свежда до това, което предизвиква изпотяването.

Потта, причинена от загряване или тренировки, е различна от изпотяването при стрес – именно потта, предизвикана от стреса, всъщност е доста миризлива.

Потта, предизвикана от стреса, не само мирише по-лошо, но тя влияе на това, как хората ви възприемат. Миризливата пот от стреса излъчва зловонната илюзия, че сте по-малко уверени, компетентни или надеждни за хората, които вдишват миризмата ви.

Защо се потим различно

Какво е толкова различно по отношение на вида на потта, която човек излъчва, докато тренира или играе здраво, в сравнение с потта, която се излива от някого преди интервю за работа?

На първо място, потта, предизвикана от затопляне или трениране и потта, предизвикана от стрес, идват от различни жлези.

Изпотяването от тренировка или затопляне идва от ескричните жлези, които се намират по цялото тяло. Ето защо тази пот изглежда като малки капчици навсякъде. Тези жлези произвеждат пот, която се състои почти изцяло от вода, така че тя обикновено е без мирис.

Стресовата пот, от друга страна, не се произвежда от тези ескрични жлези. Тя идва от апокринната жлеза - жлези, които се намират в подмишниците, гениталиите и долната част на стъпалата. Те произвеждат миризлива пот по две причини.

Първо, потта от тези жлези не се състои само от вода - тя съдържа и страничните продукти на протеини и мазнини. И второ, тези жлези са разположени на места, предразположени към много бактерии. Когато комбинирате двете заедно, получавате тази неприятна миризма.

Това е така, защото бактериите в подмишниците и краката обичат да се хранят с протеините и мазнините в стресовата пот. И когато го правят, те произвеждат тази ужасна миризма. Знаете за какво говоря, ако някога ви се е случвало ...

Когато сте подложени на стрес и започнете да се изпотявате, излъчването на тази миризма прави нещата по-лоши, създавайки безкраен цикъл на повече стрес и повече миризма.

И така, как може да победи този зловонен проблем?

Преборете стресовата миризма с естествени средства 

Ако стресът задейства изпотяването ви, трябва да работите върху това как се справите с тази емоция, преди да се справяте с подмишниците си.

Първото нещо, което трябва да направите, е да промените гледната си точка за това, което се случва, когато почувствате стрес. Според моя колега Крейг Купър стресът всъщност може да бъде нещо добро за вас.

Изследванията показват, че хората, които имат силна краткосрочна реакция на стреса –  сърцебиене, изпотяване по челото, бързо дишане, се възстановяват по-добре след операция или ваксинация и може да реагират по-добре на лечението на рака. Тренировките и сексът - които са недвусмислено нещо добро за вас - стимулират хормонална реакция, подобна на това, което се случва, когато се „зареждате“ от един ядосан питбул ...

Така че следващия път, когато сърцето ви започва да бие ускорено, представете си, че това е фитнес предизвикателство. Промяната на начина, по който мозъкът ви възприема стреса, може да промени начина, по който тялото ви реагира.

Следващото нещо, което трябва да направите, е да спрете да разчитате на опасната клинична сила на антиперспирантите.

Тези химически натоварени антиперспиранти „заключват“ потта, възпрепятствайки детоксикирането на жлезите. Това само по себе си може да създаде множество проблеми. Конвенционалните антиперспиранти съдържат също и висок процент алуминий като активна съставка. Този метал е свързан с всичко – от болестта на Алцхаймер до рака на гърдата.

За щастие, на пазара днес съществуват много естествени дезодориращи алтернативи, които не съдържат алуминий, така че да можете да се чувствате по-уверени в избора за преодоляване на лошата миризма.

Нека преминаването към естествен дезодорант бъде първата ви стъпка към детоксикацията на вашата лична среда. Средно, една жена използва над 15 токсични продукта за лична хигиена на ден (около 6 за мъжете), като в тях се съдържат приблизително 120 химикала, много от които не са напълно тествани за токсичност.

Dr. Adria Schmedthorst

Sources:

  1. Antiperspirant Safety: Should You Sweat It?— WebMD
  2. Non-toxic DIY Deodorant with Naturally Antibacterial Essential Oils— The Soft Landing

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *