Фастингът е най-доброто средство за здраве, отслабване, красота и дълголетие

zagl-str-2 (2)

Защо фастингът е най-доброто средство за здраве, отслабване, красота и дълголетие? За да си отговорим изцяло на въпроса, трябва, разбира се, да прочетем цялата книга. Тук ще изясним само ключовата роля на фастинга във фундаменталния самоизцелителен природен механизъм, наречен автофагия.

Нобеловата награда за постижения в областта на медицината и физиологията за 2016 г. беше присъдена на японския учен Йошинори Осуми. Той беше отличен за изследване механизмите на автофагията – фундаментален процес за разграждане и обновяване на протеини. Терминът е въведен през 1963г. от белгиеца Кристиян дьо Дюв и произлиза от гръцки. Буквалният му превод е "самоизяждане".

1475493483_4_559x-

Важността на автофагията тепърва предстои да бъде изследвана в дълбочина. Този процес трябва да се регулира, стимулира и насочва, тъй като не е изключено да мутира под действието на неблагоприятни фактори или да се насочи в погрешна посока. И сега обаче е ясно, че автофагията е основният механизъм за ликвидиране на болните, некачествените и остарелите клетки, т.е. за цялостното рециклиране и подмладяване на организма. Поради тази причина опознаването и използването на автофагията е здравен приоритет номер едно, в който ще се впрегнат много сили.

Самият Осуми, когато описва своите  опити, простичко заявява, че автофагията се предизвиква от факта, че опитните клетки остават без храна.

Целта на интензивното проучване обаче, както съобщиха световните агенции, ще бъде разработването на медикаменти, способни да въздействат върху автофагията. Ето къде се крие голямата опасност!

Биг Фарма ще направи всичко възможно това научно достижение да бъде вкарано в познатия мейнстрийм – добрите чичковци в бели престилки ще пуснат един медикамент за стимулация на автофагията, един друг за нейното контролиране, трети за нейното степенуване и насочване и т.н. Рекламата и натискът ще бъдат огромни. Резултатът отсега може да се предвиди.

17155495_10154238976771316_1886687250631917400_n

Преди 40 години президентът Ричард Никсън под действието на същите сили обяви изключително скъпоструваща програма за ликвидиране на рака. „Ликвидирането“ протече основно с масираното използване на медикаменти, както и на все по-усъвършенствани химио и лъчетерапии. И до днес нововъведенията в тези области са почти ежедневни и, разбира се, все по-скъпи. Като резултат на такива „здравни мероприятия“, ракът от обикновено и сравнително рядко заболяване се превърна в пандемия. Същото може да се каже за сърдечно-съдовите заболявания и диабета.

Нито едно от компетентните официални лица не се наема да каже простичката истина – има естествени и много по-ефективни стратегии за решаване на повечето здравни проблеми, но от тях трудно може да се извлече печалба. Автофагията, този фундаментален природен механизъм, който може да ни направи по-здрави, по-стройни, по млади и по-красиви, може да се стимулира и регулира по най-перфектния начин от едно елементарно природно средство, което на това отгоре е без пари. Това средство се нарича въздържане от храна, периодично осъзнато гладуване или както приехме да го наричаме – фастинг.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *