ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

Iliana_BookCover-210x300-1-210x300

Има все повече доказателства, че по-високият прием на витамин D може да бъде полезен в превенцията и лечението на рак, високо кръвно налягане, фибромиалгия, захарен диабет, множествена склероза и ревматоиден артрит и други заболявания. Достатъчно високо количество витамин D предпазва от рак на простатата, рак на гърдата, рак на яйчниците, депресия, рак на дебелото черво, както и шизофрения.

В обзор по темата Mike Adams посочва накратко състоянията, причинени от недостиг на витамин D:

  • Остеопорозата често е причинена от липса на витамин D, който възпрепятства усвояването на калция.
  • “Рахит” е наименованието на костно-изтощаваща болест, причинена от недостиг на витамин D.
  • Дефицитът на витамин D може да изостри диабет тип 2 и да наруши производството на инсулин в панкреаса.
  • Затлъстяването уврежда усвояването на витамин D в тялото, което означава, че хората с наднормено тегло се нуждаят от два пъти повече витамин D.

Но тъй като ракът всява най-голямия ужас в хората, ще ви представя експертното мнение на редица автори, отдадени на тази тема: 

Авторите на Природна Аптека – Alan R. Gaby, M.D., Jonathan V. Wright, M.D. и екип, пишат: Активираната форма на витамин D причинява “клетъчна диференциация” - по същество обратното на рака. Доказателствата сочат, че и слънчевата светлина,  и хранителните добавки с витамин D намаляват риска от рак на гърдата.

Richard Harkness съобщава за малко проучване, сравняващо здравните навици на 133 пациенти, което открива, че излагането на слънчева светлина намалява риска от рак на гърдата с 30 до 40 и повече процента.

Когато същите изследователи проучили действителните нива на витамин D, те открили 43% понижаване на риска от рак на гърдата сред жените на възраст под 60 години. Тези констатации са в тон с откритията, които сочат по-нисък риск от рак на гърдата при повишено излагане на ултравиолетова светлина. А това означава, че по-високите нива на витамин D са защитни, заключават James Dowd and Diane Stafford и изказват  предположението, че “витамин D лекува”. 

Според Bill Sardi, жени с “дефицит на слънце”, особено живеещите в северните ширини, където през зимата излагането на слънце произвежда малко витамин D, са изложени на голям риск от рак на гърдата. В тези случаи хранителните добавки са силно препоръчителни.

Bill Sardi съобщава и за едно проучване на George's Hospital Medical School в Лондон, според което локалното производство на витамин D в тъкънта на гърдите намалява риска от рак на гърдата. За жени с ниски нива в гръдната тъкан на витамин D рискът от рак на гърдата се увеличава с 354%! Предоставянето на 400 IU витамин D на ден намалява риска от рак на панкреаса с 43%.

Анализирайки темата, Nicola Reavley посочва данни от лабораторни експерименти, които показват, че витамин D може да потиска развитието на рак на простатата и рак на гърдата. Раковите клетки при рак на белия дроб и на панкреаса също са чувствителни към ефектите на витамин D. Слънчевата светлина е защита и срещу няколко вида рак, включително рак на яйчниците и на гърдата, и този ефект може да се постига с помощта на витамин D.

Patrick Quillin, PhD,RD,CNS, който проучва темата за ролята на храненето в борбата с рака, дава интересни данни: при животни, хранени с богата на мазнини храна, която по принцип води до по-висока честота на рак на дебелото черво, се оказа, че хранителните добавки с калций и витамин D блокират канцерогенния ефект на тази диета. Има данни, че витамин D потиска растежа на раковите клетки при рак на гърдата при жените. Същото се отнася и за рака на простатата. Човешките ракови клетки имат рецептори за витамин D.

По повод проучванията върху лечебната сила на витамин D James Dowd and Diane Stafford казват: Констатациите за по-нисък риск от рак на гърдата при повишено излагане на ултравиолетова светлина означава, че по-високите нива на витамин D имат защитни свойства. Освен това, изследователите откриват по-високи активни нива на витамин D при жени с по-малко агресивен и/или по-малко напреднал рак на гърдата. 

Jean Carper споделя следните наблюдения: Когато японки се преместят да живеят в САЩ, техният прием на витамин D намалява и рязко се повишават случаите на рак на гърдата. Лабораторните изследвания показват, че витамин D забавя скоростта на растеж на раковите клетки и сваля честота на рак при животни наполовина. Dr. Garland препоръчва всички американки трябва да ядат храни с не по-малко от 400 IU витамин D на ден.

Но как действително работи витамин D?

В продължение на много години това беше мистерия, казва Ralph W. Moss, Ph.D. "Революцията” в информацията за витамин D започна през 1968 г., когато J.W. Blunt и колегите му откриват форма на витамин D, която циркулира в кръвта (25-OH-D3). Тази хормонална форма на витамин, създадена в бъбреците, в крайна сметка е отговорна за класическото действие на витамина. Според данните, на молекулярно ниво някои ракови клетки имат рецептори,  благодарение на което са в състояние да получат молекула витамин D.

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *