Какво точно представляват камъните в бъбреците?

kidney-stones

Около 13% от мъжете и 7% от жените в САЩ ще получат камъни в бъбреците в даден момент от живота си. Ако сте имали камък в бъбреците, това е едно изживяване, което вероятно не искате да се повтори.

Болката, свързана с това състояние, може да бъде мъчителна и в някои случаи може да ви изпрати до спешното отделение. Въпреки че повечето бъбречни камъни преминават от само себе си без да причиняват трайни увреждания, ако не направите никакви промени, при до 50% от хората те могат да се появят отново в рамките на пет години.

Бъбречните камъни са маси от минерали, обикновено калций и оксалат, които се натрупват в уринарния тракт. Обикновено съединенията в урината възпрепятстват формирането на тези кристали.

Някои хора образуват камъни, когато урината им съдържа повече кристалообразуващи вещества, като калций и пикочна киселина, отколкото наличната течност може да разрежда. Ако камъкът е достатъчно голям, за да предизвика дразнене или блокиране, обикновено води до силна болка. Болката може да се премества на различни места и да се променя интензивността й с движението на камъните. Ето някои други симптоми на бъбречните камъни:

Тежка болка отстрани и в гърба, под ребрата

Болка, която се разпространява до долната част на корема и слабините

Болка, която идва на вълни и с варираща интензивност

Болка при уриниране

Розова, червена или кафява урина

„Облаци“ или миризма на урината

Гадене и повръщане

Непрестанна нужда от уриниране

Уриниране по-често от обичайното

Треска и студени тръпки, ако е налице инфекция

Уриниране на малки количества урина.

By Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *