6 неща, които подобряват паметта

keep-your-brain-sharp21-1

Малко неща са по-мрачни от това да не можете да си спомните нещо, когато е на върха на езика ви. И още по-лошото е, че това се случва по-често с течение на годините. Но, за щастие, има някои храни, добавки и трикове, които могат да ви помогнат да изострите паметта си и да я запазите.

Ето шест лесни начина да започнете да подобрявате паметта си сега!

  1. Кокосово масло: Изследователите стават все по-оптимистични относно връзката между кокосовото масло и запазването на паметта. Един изтъкнат изследовател, д-р Мери Нюпорт, откри, че кокосовото масло показва изключителни надежди по отношение на деменцията и превенцията на Алцхаймер, тъй като средноверижните триглицериди, открити в кокосовото масло, зареждат с гориво определени мозъчни клетки, които трудно използват въглехидрати като енергиен източник. (Прочетете повече за кокосовото масло и неговите ползи за здравето на мозъка)
  2. DHA от риба и рибено масло: Макар че основният енергиен източник на мозъка е глюкозата, градивните елементи са създадени главно от мастни киселини, по-специално от докозахексаенова киселина (DHA). DHA съставлява 70% от миелина, защитната обвивка, за да действат линиите, по които невроните комуникират. Без наличието на изобилие от DHA комуникацията на мозъчните клетки бива значително застрашена, като възпрепятствайки спомнянето и излага на риск здравето на мозъка.
  3. Кръстословици, загадки и главоблъсканици: Упражненията с кръстословици, загадки и главоблъсканите поддържат части от мозъчната активност, които иначе могат да попаднат в рутинност. Важното е да се ангажирате с различни видове загадки, тъй като всяка една стимулира мозъка по различен начин, според д-р Ед Зимни, MD, медицински директор на HealthTalk Inc. Той казва: "Кръстословиците предизвикват зоната на езика и паметта [на мозъка], докато загадките осигуряват тренировка на париеталните лобове." Той настоява обаче да ползвате кръстословици от различни източници и редактори, тъй като в противен случай вашият мозък е вероятно да се възползва от познатия стил и да постигнете по-малко ползи.
  4. В-витамини: В-витамините придават огромна полза за здравето на мозъка. Семейството на В-витамините е свързано с поддържане здравето на нервите и с производството на ДНК. Изследванията също така показват, че В12 предотвратява свиване на мозъка, което прави този витамин и неговите предимства област на интерес за изследователите, тъй като намаленият размер на мозъка често се среща сред хората с деменция и болестта на Алцхаймер. (Прочетете повече за здравето на мозъка и витамин B12)
  5. Куркумин: За първи път куркуминът привлече вниманието на изследователите благодарение на ползите за здравето на мозъка, когато епидемиологични проучвания разкриват, че в регионите с висока консумация на къри са съобщени по-малко случаи на болестта на Алцхаймер. Предполага се, че противовъзпалителната подправка с мощни антиоксидантни свойства потиска образуването на амилоидна плака, основната причина за деменция. (Прочетете повече за куркумин и неговия потенциал за здравето на мозъка)

      6. Боровинки: Антиоксидантите в плодовете осигуряват невероятна защита на клетките в цялото ви тяло, но антиоксиданното семейство, познато като антоцианидини, намиращо се в плодове като боровинки, ягоди, череши, осигурява мощна защита на мозъчните клетки. За разлика от няколко други антиоксиданти, антоцианидините имат способността да преминават кръвно-мозъчната бариера, осигурявайки изключителна защита на мозъчните клетки.

by Casie Terry

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *