Какво прави някои хора по-склонни да развиват бъбречни камъни от други?

images

Има известни изненадващи рискови фактори, наскоро съставени от Time:

Няма достатъчно калций

Повечето камъни в бъбреците са изработени от калций, затова изглежда, че прекаленото консумиране може да бъде проблем. Напротив, хората, които приемат диета с ниско съдържание на калций, са по-склонни да развият камъни в бъбреците, отколкото тези, които консумират повече калций.

Оказва се, че калцият в храносмилателния тракт се свързва с химикали, наречени оксалати, от храната ви, пречейки им да навлязат в кръвоносните съдове и уринарния тракт, където могат да образуват камъни в бъбреците.

Важно е да се отбележи, че калцият от храните е полезен, а не от калциеви добавки*, за които всъщност е установено, че увеличават риска от бъбречни камъни с 20%. (*Бележка на Илиана Веселинова: Скъпи приятели, за недостатъчно запознатите с тази тема има нещо смущаващо в тази констатация, затова искам да дам пояснение: Да, наистина, не бива да се вземат само добавки с калций, дори и калцият да е в благоприятната за възприемане от организма формула. За да имаме реална полза от добавката, освен да внимаваме каква е формулата на калция, още по-важното е той да бъде в задължителна комбинация и съответно съотношение с магнезий и витамин D3, за да се усвоява правилно и да подпомага нормалното функциониране на организма.)

Обсесия от зеленолистните

Зеленолистните, особено спанакът, са с високи оксалати. Тези химични вещества се свързват с калция и трябва да се екскретират през уринарния тракт, но ако концентрацията им се повиши, те могат да се концентрират в урината и да образуват камъни в бъбреците.

Зеленолистните зеленчуци са явно сред най-здравословните храни, които можете да ядете, но ако се борите с камъни в бъбреците, може да замените по-високо оксалатните зеленчуци, като спанак, с по-ниско оксалатни варианти, като кайл.

Твърде много преработена сол

Солта, особено непреработените естествени видове, е несправедливо сочена като източник на хронични заболявания. Обаче, прекаляването с приема на натрий може да увеличи количество на  отделяния от бъбреците калций, което на свой ред може да увеличи риска от камъни в бъбреците.

Не е нужно да избягвате да поръсите с непреработена сол вашата храна. По-скоро премахнете по-голямата част от преработените храни в диетата си, където се крие най-много преработена сол.

Твърде малко цитрусови плодове (и зеленчуци от всякакъв вид)

Цитрусовите плодове съдържат цитрат, съединение, което може да намали риска ви от камъни в бъбреците. Просто добавянето на сок от лимон или лайм към водата може да бъде полезно, въпреки че можете също да увеличите приема на плодове и зеленчуци като цяло.

Едно проучване установи, че хората, които обикновено избягвали цитрусови плодове и зеленчуци, могли да намалят нивата на химикалите, причиняващи бъбречни камъни в урината им, увеличавайки приема на тези продукти за един месец. Консумирането на много зеленчуци помага да се гарантира, че получавате достатъчно магнезий, което също е от полза.

Магнезият играе важна роля в абсорбирането и усвояването на калций от организма, тъй като ако консумирате прекалено много калций без адекватния магнезий, излишъкът от калций всъщност може да стане токсичен и да допринесе до здравни обстоятелства, като камъни в бъбреците.

By Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *