ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

Iliana_BookCover-210x300-1-210x300

Безусловното, първосигналното и най-лесното решение е да се обърнем към медицината. И може би пропускаме невероятния шанс организмът да се справи сам, като направим всичко необходимо, за да го подпомогнем. Това трябва да се превърне в първосигналната ни реакция – да помогнем на организма. Разбира се, отново подчертавам, че не става въпрос за спешни ситуации. Дори от елементарно уважение към съвременната, достигнала високо технологично и научно равнище медицина не бива да се обръщаме за неща, които са изцяло в нашите възможности.

Това е все едно да ви се е скъсало копчето на дрехата и да потърсите Лагерфелд или Армани да ви го зашият, защото са най-добрите. Или да отидете при професор по математика, защото синът ви вече е във втори клас, а не може да се оправя със смятането. Случаите, в които имаме спешна нужда от медицината, са едва 5%. Слава Богу, че са редки случаи и слава Богу, че я има класическата медицина! И тогава, разгърната в целия си потенциал, тази медицина е незаменима. Действа бързо и спасява живот. И вече след като сме стабилизирани, както и в останалите 95% (тук със сигурност присъстват всички хронични здравословни проблеми), нещата зависят предимно от нас. Виждате ли в какъв широк диапазон можем или да предотвратим болестите, или да ги създадем.

Всеки избира сам. Всеки решава сам. Най-естественото решение би следвало да бъде да се придържаме към Природата в тази “95-процентова територия”. “Стойте близо до природата и нейните вечни закони ще ви пазят”, казва известният Dr. Max Gerson.

Влиянието и авторитетът на Dr. Max Gerson изискват да го представя накратко. Той е немски лекар, разработил известната в света Gerson Therapyедна алтернативна хранителна терапия, която, по неговите думи, може да лекува, както рак, така и повечето хронични, дегенеративни заболявания. Първоначално Dr. Gerson използва своята Gerson Therapy за лечението на мигрена и туберкулоза, а през 1928 г. започва да я  прилага при лечението на рака – нейното най-известно приложение. Gerson Therapy се основава на разбирането, че болестта е причинена от натрупването на неустановени токсини и се препоръчва използването на вегетарианска храна, включваща ежечасно пиене на органични сокове и различни хранителни добавки, наред с още други методи за детоксикация. Според Dr. Max Gerson това, което неговата терапия върши при лечението на хроничните заболявания, е да ре-активира, отново да активира самите самоизцелителни механизми на организма, да събуди заложения вътрешен доктор. Ако подаваме на тялото това, което му е трябва, то  ще се справи с проблема. Нобеловият лауреат д-р Алберт Швайцер казва за Dr. Max Gerson: “Аз виждам в него един от най-видните гении в историята на медицината. Много от неговите идеи бяха присвоени, без изобщо името му да се свързва с тях. И все пак той постигна много повече, отколкото би било възможно при неблагоприятните условия, в които трябваше да работи... Тези, които той излекува, остават като свидетелство за истинността на идеите му.”

Ето защо, нека още веднъж да кажа, че аз се интересувам от здравето и искам да зная как да го подпомагам. Но за да мога реално да го подпомагам, трябва да знам какво го застрашава и как да го избегна. Това е областта на моите проучвания. Подкрепям мотото на световното движение Education, not Medication, защото това е и моята цел – първо и преди всичко да се образоваме. А когато все пак се налага конвенционално лечение, нека максимално да се информираме, да се ориентираме в проблема и, което е най-добре, заедно с лекаря да открием оптималното решение. Така няма да сме пасивна страна, а ще участваме активно в евентуалното лечение. Това би подпомогнало както лекарите, така и самото лечение, и в крайна сметка – вас самия.

Така ние помагаме на медицината, а и тя ще ни помогне, ако се наложи. Взаимна помощ. Взаимно уважение. Това е работещата формула. Всяко противопоставяне е безрезултатно. Така ще помогнем и финансово да не рухне здравната каса. Нека средствата отиват за развитие на кадрите, на техниката, на медицината, за да сме спокойни, че в онези 5% ще получим първокласната, безценната помощ.

В популярния вариант с поставянето на диагнозата мисленето спира. Дали сте обърнали внимание, че значението на думата “пациент” (patient) предполага пасивност, безсилие, търпение. Според мен, трябва да става точно обратното: стигнат ли нещата до диагноза, веднага трябва да се захванете с проучването на възможните решения, изучаването на огромната налична информация, запознаването с подобни случаи с благоприятен изход до достигане на оптимално решение. “Информираното съгласие” не би трябвало да се свежда само до подписване на документи, нали? Обсъждането с доктора, на когото се доверяваме, ще бъде от полза и за двете страни. Проблемите идват от терминологичното объркване, преплитане и хаос. Защо се поддържа, е друга тема. Но е в нашата власт да се ориентираме. И ще спечелят всички страни – и ние, и докторите, защото всичко, което ни се случва, е за да се учим, нали? Така казват умните книги.

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *