Как недобрият сън засяга вашето здраве?

изтеглен файл (3)

Историята накратко:

  • Липсата на сън е здравна епидемия за обществото, а недостатъчният сън е свързан с голямо разнообразие от здравни проблеми, както физически, така и психически.
  • Изборът на диета и електромагнитните полета могат също да нарушат съня ви и може да се наложи да бъдат разгледани. В краткосрочен план, докато се внедряват по-постоянни решения, можете също така да използвате естествени средства за сън като мелатонин, лайка, корен от валериана или 5-HTP.

Значението на съня е широко пренебрегнато, а цената  рядко се разглежда, макар че включва всичко - от намалена производителност на труда и повишен риск от сериозни инциденти до психическо влошаване и физиологична дисфункция.

Доказателството е съвсем ясно: вие унищожавате здравето си, ако редовно пренебрегвате нуждите на тялото от сън за възстановяване и презареждане. Дори Центровете за контрол и превенция на заболяванията предупредиха, че липсата на сън е епидемия за общественото здраве, отбелязвайки, че недостатъчният сън е свързан с голямо разнообразие от здравни проблеми.

Главоломно растящите случаи на безсъние сред служителите в американската армия би могло дори да повлияе на оперативната готовност, предупреждава скорошно проучване. През последното десетилетие безсънието сред военнослужещите се е увеличило четирикратно, а сънната апнея е нараснала пет пъти.

Що се отнася до това от колко сън имате нужда, изследванията показват, че повечето възрастни се нуждаят от около осем часа сън всяка нощ за оптимално здраве и превенция на заболяванията. Децата и тийнейджърите се нуждаят от повече. Обикновено ще се нуждаете от повече сън, когато сте болни или се възстановявате от заболяване.

Сред многото здравни проблеми, които лошият сън може да предизвика или допринесе, са:

Повишен риск от автомобилни произшествия;

Повишена чувствителност към болка, тъй като болкоуспокояващите са неефективни при лечението на свръхчувствителността, предизвикана от загубата на сън. С други думи, болкоуспокояващите може да не действат, ако сте лишени от сън;

Намалена способност за изпълнение на задачите;

Намалена способност за учене или запомняне;

Намалена продуктивност в работата;

Намалена креативност;

Намалено атлетично представяне;

Повишен риск от диабет тип 2, затлъстяване, рак, високо кръвно налягане, остеопороза и сърдечно-съдово заболяване;

Повишен риск от депресия и тревожност. По-специално беше установено, че безсънието се проявява след тревожност и предшества депресията;

Повишен риск от деменция и болест на Алцхаймер;

Намалена имунна функция;

Забавено време за реакция;

Намалена регулацията на емоциите и емоционалното възприятие;

Лоши оценки в училище;

Повишена податливост към стомашни язви;

Усилване, изостряне на хронични заболявания като болестта на Алцхаймер, Паркинсон, множествена склероза (МС) и рак;

Повишена експресия на гени, свързани с възпаление, имунна възбудимост, диабет, риск от рак и стрес;

Преждевременно стареене чрез намеса в производството на хормона на растежа, нормално освобождаван от хипофизната жлеза по време на дълбок сън.

 

By Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *