Кой е най-важният рисков фактор за бъбречни камъни?

solta_i_loshata_voda_praviat_kamani_v_babrecite_527429020

Най-големият рисков фактор за бъбречните камъни е непиенето на достатъчно вода. Ако не пиете достатъчно вода, урината ви ще има по-висока концентрация на вещества, които могат да образуват камъни. Според последните насоки, издадени от American College of Physicians (ACP), една от най-простите стратегии, които можете да предприемете, за да избегнете бъбречните камъни, е да пиете повече вода. Според National Kidney Foundation:

"Урината съдържа различни отпадъци, разтворени в нея. Когато има твърде много отпадъци в твърде малко течност, кристалите започват да се образуват. Кристалите привличат други елементи и се обединяват, за да образуват твърдо вещество, което ще стане по-голямо, освен ако не се отдели от тялото с урината ... При повечето хора, ако имат достатъчно течност, тя ги измива или другите химикали в урината спират образуването на камъни.“

Новите насоки на American College of Physicians (ACP) изискват хората, които са имали бъбречни камъни в миналото, да увеличат приема на течности, така че да имат поне два литра урина дневно, което според тях може да намали появата на рецидиви най-малко наполовина. За постигане на това те препоръчват увеличаване приема на течности през целия ден, като се посочва, че и водата, и минералната вода са полезни. Например, изследванията сред пациенти с камъни в бъбреците показват, че онези, които увеличават хидратацията до достигане на два литра урина на ден, имали 12% рецидиви, в сравнение с 27% сред тези, които не са увеличили приема на течности.

В допълнение, хората с високо кръвно налягане също могат да бъдат в риск от развитие на камъни в бъбреците. Обаче, не е ясно дали бъбречните камъни са причина или възможен резултат от хипертонията.

National Kidney Foundation препоръчва пиене на повече от 12 чаши вода на ден, но по-простият начин да разберете дали пиете достатъчно вода е да проверите цвета на урината си. Урината ви трябва да бъде много светла, бледо жълта (по-тъмната урина е по-концентрирана). Необходимото количество вода за всеки човек е различно, в зависимост от спецификата на вашата система и ниво на активност, но просто да поддържането на урината ви светло жълта ще бъде в посока на предотвратяване на камъни в бъбреците.

Помнете да увеличавате приема на вода, когато увеличавате своята активност и когато сте в по-топъл климат. Имайте предвид, че ако случайно приемате мултивитамини или добавки В-витамини, които съдържат витамин В2 (рибофлавин), цветът на урината ви ще бъде много ярко, почти флуоресцентно жълто и това няма да ви позволи да използвате цвета на урината като индикация колко добре сте хидратирани.

By Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *