Препускащите мисли ви държат будни през нощта?

images (5)

В предишна статия отбелязахме, че препускащите в главата мисли най-често ви държат будни през нощта.

Както отбеляза скорошна статия на CNN по тази тема:

"Някои нощи не можеш да накараш мозъка си да млъкне достатъчно дълго, за да заспиш. Умствено преразглеждаш деня, който току-що е завършил, като същевременно преразглеждаш и следващия ден;понякога умът ти може дори да се върне обратно към архивите и да изтегли нещо неловко, което си извършил в училище.

Много забавно! ... Разбира се, няма решение, което да е приложимо за всеки, затова събрахме предложенията от осем експерти по съня."

Ето едно резюме на някои съвети от експерти по съня по отношение на препускащите мисли:

  1. Използвайте креативно разсейване. Ако ви е обхванало притеснение, опитайте се да мислите за нещо друго, което ви интересува, но не е от значение. Експертът по съня д-р Нийл Стенли каза: "Летя много, затова си представям, че имам личен самолет и как бих подредил обзавеждането му. Ако обичате да ходите на музикални фестивали, какво бихте поставили в програмата?“
  2. Излезте от леглото. Вместо да се мятате и въртите, позволявайки на чувството на безсилие да нараства, станете от леглото. Опитайте да запишете мислите си; просто запазете осветлението слабо. Казвайки се, че ще се опитате да останете будни, вместо това може да се получи парадоксалния ефект да ви се приспи. Причината за това е, че след като веднъж вече сте готови да стоите будни, нивото на чувството на неудовлетвореност и възбуда спада, което улеснява заспиването.
  3. Направете си план да прекарате повече време на слънце. Често липсата на излагане на слънце през деня (особено в ранните сутрешни часове) е виновна за продължаващите проблеми със съня. Ярката слънчева светлина първото нещо сутрин и/или около слънчевия обед помага да настроите вътрешния си часовник, позволявайки ви да заспите "по график".
  4. Спете гол. Въпреки, че не са разгледани от експертите на CNN, едно от предимствата на такова спане е подобряването на качеството на съня, отчасти чрез предотвратяване на прегряването. Едно проучване показва, че разликата в температурата на повърхността на кожата от порядъка на 0.4˚C, довела до по-здрав сън.
  5. Правете някакво контролирано дишане. Дишането е и принудителен, и доброволен процес. Можете да промените скоростта и дълбочината на дишането си, а можете да изберете да дишате през устата или носа си. Тези избори водят до физически промени в тялото ви. Бавното, дълбоко и постоянно дишане активира вашата парасимпатикова реакция, докато бързото, плитко дишане активира вашия симпатикова реакция, участваща в освобождаването на кортизол и други хормони на стрес.

Комбинацията на контролирано дишане с броене може да бъде особено ефективна, когато умът ви отказва да изключи през нощта, тъй като това дава на ума ви нещо, върху което да се фокусирате. Едно дихателно упражнение, включващо броене, което можете да опитате, е 4-7-8 дихателна техника*, преподавана от д-р Андрю Уейл. Това е едно мощно средство при тревожност, тъй като действа като естествен успокоител за нервната ви система.

* Бел. Ил.В.: Ако се интересувате от тази техника, пишете ми.

By Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *