ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

Iliana_BookCover-210x300-1-210x300

За да разберем правилно смисъла и опасностите, които крият отделни дефицити, е редно да направим един бърз преглед, с максимално синтезирана информация, на понятията по темата за основните макро и микронутриенти. Тогава съвсем лесно ще си отговорим и на главния въпрос: с какво ни помагат качествената храна и качествените добавки.

За да поддържаме правилното функциониране на организма, ежедневно се нуждаем от макро и микронутриенти, които са източниците на енергия в храната (измервана в калории). Нека не забравяме, че 60 % от енергията на организма отива за поддържане на телесната температура, така че за останалите функции организмът може да разчита на останалите 40 % от енергията от храната. Ето, това подсказва колко важно е качеството на храната, която вкарваме в телата си.

Трите хранителни елемента, необходими на организма в по-големи количества и съставляващи по-голямата част от хранителния прием, са въглехидрати, протеини и мазнини. Наричат се “макронутриенти” или основни хранителни вещества, не защото са по-важни, а защото съставляват главната, основната част от нашата храна по отношение на количеството.

Витамините, минералите и др.п. се наричат “микронутриенти”, не защото играят малка роля в нашите тела, а защото са необходими в малки количества.

Важно е да се държи ясна сметка за “празните калории” – храни, които доставят калории, но не съдържат витамини или минерали, или протеини и т.н., като рафинираните бяло брашно и бяла захар, например. Извън всякакво съмнение е, че рафинираните и “обогатените” храни никога няма да включват всички известни хранителни вещества, които са били премахнати вече от тях.

Трябва да се стремим да поддържаме баланс между доставяната чрез храненето енергия и изразходването ѝ  в ежедневните дейности. Ето една подробност, върху която едва ли се замисля човек:

Тялото изгаря определено количество енергия само, за да поддържа биенето на сърцето, дишането и т.н. Тези автоматични функции изгарят около 60 калории на час. Това количество енергия, изгорена по време на сън или вегетирайки, се нарича базов метаболизъм. А останалите дейности, освен основните функции на тялото, изгарят различни количества енергия.

Ето защо е толкова важно да бъдете сигурни, че ежедневно получавате всички необходими хранителни вещества като витамини, минерали, ензими и др., които, когато са естествени, природни, се възприемат от организма без разход на енергия и, когато е необходимо, се изхвърлят също без разход на енергия.

Важно е също така да държим сметка не само за това, което трябва да приемаме, но и за това, което не трябва да приемаме или да избягваме “празните калории”, казано накратко.

Защо трябва да избягваме такива храни? Много интересно обяснение дава Hesh Goldstein, изследовател и ревностен защитник на здравето с богат, дългогодишен опит:

Когато празна калория рафиниран хранителен продукт се изяде, се случват две неща, които ограбват хранителни вещества от тялото. Първо, за да се метаболизира наличната енергия,  в тялото трябва да присъстват определени витамини. Когато в поеманата храна липсват нужните витамини и минерали, които помагат на организма да се възползва от енергията, тогава тези витамини и минерали трябва да се извлекат от тялото. По този начин яденето на празни калории буквално ограбва хранителни вещества от тялото.

Настъпва и още едно, но вече индиректно ограбване на хранителни вещества от тялото, тъй като рафинираните въглехидрати карат тялото да се чувства запълнено, човек се заблуждава, че е сит и с лекота може да пропусне храни, които всъщност биха предложили добри хранителни вещества.

След това, тъй като рафинираните въглехидрати изгарят бързо, тялото много скоро изпитва отново глад и това обикновено завършва с похапване на други рафинирани въглехидрати. И отново нещата се повтарят.

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *