Може ли вашето хранене да ви предпази от депресия?

7.2depression

Депресията е установен рисков фактор за развитието на коронарна болест на сърцето. По-ниските нива на омега-3 мастни киселини не само повишават риска от сърдечно-съдови заболявания, но също така могат да причинят депресия.

Изследователи измериха нивата на червените кръвни клетки на две омега-3 мазнини – докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA) и оцениха депресивните симптоми на близо 1000 възрастни с коронарна болест на сърцето.

С увеличаване нивата на ЕРА и DHA депресивните симптоми намаляват, като варират от 23% при участниците с най-ниски кръвни нива на омега-3 мазнини до 13% при участниците с най-високи нива на омега-3 в кръвта.

Омега-3 мазнините са от съществено значение за оптималната мозъчна функция, а това включва регулирането на настроението и борбата с депресията. Доказателствата са станали толкова убедителни, че експертите в тази област насърчават всички специалисти по психично здраве да се уверят, че техните пациенти, страдащи от депресия, имат адекватен прием на омега-3 мазнини.

Ако искате да получите подробности за връзката между омега-3 и вашето психическо здраве, силно препоръчвам книгата на д-р Стол „Връзката Омега-3“. Той е психиатър от Харвард, който е свършил чудесна работа по събирането на доказателства, подкрепящи употребата на омега-3 за лечение на депресия, и това е една от първите подробни книги по темата.

Също така, д-р Джеймс С. Гордън, световноизвестен експерт в лечението на депресия, разглежда връзката между омега-3 мастните киселини и депресията и ги описва като съществена част от програмата за лечение и превенция.

Как Омега-3 мазнините въздействат на депресията?

Изследванията показват, че ниските плазмени концентрации на DHA (вид омега-3 мазнини) се асоциират с ниски концентрации на мозъчния серотонин. Това намалено количество серотонин може да е свързано с депресия и самоубийство.

Всъщност, известно е, че недостатъчният прием на омега-3 променя нивата и функционирането и на серотонина, и на допамина, както и че излага на риск кръвно-мозъчната бариера, която по правило предпазва мозъка от достъп на нежелани вещества.

Дефицитът на Омега-3 може също така да намали нормалния приток на кръв към мозъка, тъй като проучванията показват, че хората с депресия са с компрометирано кръвообращение в редица области на мозъка.

И накрая, дефицитът на омега-3 също води до намаляване с 35% на нивата на мозъчния фосфатидилсерин (PS), което е от значение, като се има предвид, че PS документирано има антидепресантно действие при хората.

Установено е, че за предотвратяване признаците на депресия Омега-3 мазнините като тези в крил масло действително действат точно като антидепресантите, но без никакви странични ефекти.

Всъщност, в моята медицинска практика съм имал голям брой пациенти, които успяха да спрат антидепресантите си, след като започнаха да приемат омега-3.

Така че, ако понастоящем се борите с депресия, ежедневното приемане на висококачествена, на животинска основа омега-3 мазнина е един лесен и умен избор, но това е само една важна част от цялостните ми препоръки за лечение на депресия.

BY Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *