Някои топ храни за подпомагане силата на мозъка

curry

Ако можехте да защитите мозъка си от дегенерация, да подхранвате невроните и дори да увеличите производството на невротрансмитери просто като ядете вкусни цели храни, бихте ли го направили?

Има добри новини за тези от вас, които казаха "да". Със сигурност можете да увеличите силата на мозъка си с храните, които ядете. А, ако се чудите кои храни са най-подходящи за вашия мозък, вижте  по-долу.

Къри

Кърито съдържа куркума – подправка, която от своя страна съдържа анти-възпалителния антиоксидант куркумин. Куркуминът има способността да премине кръвно-мозъчната бариера, което е една от причините да бъде обещаващ невропротективен агент в широк спектър от неврологични заболявания.

Изследванията показват, че куркуминът помага да се възпрепятства натрупването на разрушителни бета амилоиди в мозъка на пациенти с болестта на Алцхаймер, както и да се разпаднат съществуващите плаки. Куркуминът дори е показвал, че усилва паметта и стимулира производството на нови мозъчни клетки, процес, известен като неврогенеза.

Разумен съвет: някои къри на прах може да съдържат много малко куркумин в сравнение с куркумата на прах, затова изберете последния за най-добрите здравни ползи.

Целина (селъри)

Целината е богат източник на лутеолин, растителен компонент, който може да успокои възпалението в мозъка ви, което е основна причина за невродегенерация. Лутеолинът също е свързан с по-ниски нива на свързаната с възрастта загуба на памет при мишки. Чушките и морковите също са добри източници на лутеолин.

Броколи и карфиол

Броколите и карфиолът са добри източници на холин, В-витамин, известен със своята роля в развитието на мозъка. Приемът на холин по време на бременността "зарежда" мозъчната активност на животните в утробата, което показва, че холинът може да повиши когнитивната функция, да подобри ученето и паметта.

Холинът може дори да намали свързания с възрастта спад на паметта, уязвимостта на мозъка към токсините в детството, като също така да осигури защита по-късно в живота. Яйцата и месото са сред най-добрите хранителни източници на холин.

Орехи

Орехите са добри източници на растителни омега-3 мазнини, природни фитостероли и антиоксиданти, и са показали, че реверсират стареенето на мозъка при по-възрастни плъхове. DHA, по-специално, е тип омега-3 мазнина, за която се установи, че усилва мозъчната функция и дори стимулира изцелението на мозъка, въпреки че е по-изобилна в животинските източници на омега-3, в сравнение с орехите.

By Dr. Mercola

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *