Рекламите за медикаменти оказват ли влияние върху вашата гледна точка?

images (1)

Възможно е да отричате, но числата казват друго.

Според анкета на Harris Interactive за Института по фармацевтична безопасност само 10% от респондентите заявяват, че са "много" уверени, че производителите на медикаменти ще предоставят цялата информация, положителна или отрицателна, която имат за безопасността на своите медикаменти.

Междувременно 29% отговарят, че "изобщо не са" уверени, че такива разкрития ще се случат някога.

Тези цифри ще ви накарат да вярвате, че потребителите са по-малко склонни да се вслушват в реклами за медикаменти, нали? Не е така, според тази анкета. Около 51% все още твърдят, че рекламите за медикаменти ги поощряват да задават въпроси на своя лекар, а 44% вярват, че рекламите за медикаменти ги правят по-добре информирани за лечението на техните заболявания.

Освен това, според проучване на Consumer Reports’ National Survey Research Center, проведено през 2006 г., 78% от лекарите съобщават, че пациентите от време на време ги карат да им предписват медикаментите, които са видели в рекламите по телевизията. И други 67% казват, че понякога го правят!

Едно проучване дори установи, че ако споменавате на доктора си гледаната реклама за конкретен медикамент, пет пъти по-голяма вероятност има да ви бъде издадена рецепта за това лекарство!

Американските фармацевтични компании харчат около 5 милиарда долара за този тип потребителски маркетингови кампании, така че можете да се обзаложите, че те си възвръщат голяма част от този разход под формата на увеличени печалби.

Регулаторните органи на САЩ твърдят, че телевизионните реклами за медикаменти и медицински апарати трябва да избягват разсейващи образи и музика, които могат да намалят разбирането от зрителите на потенциалните странични ефекти. Рекламите също така трябва да използват сходен тип стилове и говор при съобщаване на ползите и рисковете, според FDA.

Подготвените указания са в отговор на оплакванията, че производителите използват различни техники в своите масово разпространявани телевизионни реклами и промоции, за да омаловажат рисковете, като същевременно подчертават потенциалните ползи. Пропускането или минимизирането на информацията относно страничните ефекти е най-често срещаното нарушение.

Проектът за Насоки съветва производителите как да представят информация за риска. Насоките не са задължителни.

Dr. Mercola's Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *