Храни, които могат да ви предпазят от когнитивни нарушения

crab

Раците могат да ви сторят неочакван избор, но една порция раци съдържа повече от целодневната ви потребност от фенилаланин - аминокиселина, която помага да се направи невротрансмитера допамин. Допаминът е мозъчно стимулиращ адреналин и норадреналин и тиреоиден хормон, и може да помогне в борбата с болестта на Паркинсон. Раците са също отличен източник на стимулиращия мозъка витамин В12.

chickpeas

Нахут (Garbanzo Beans)

Нахутът е един от най-добрите източници на магнезий (освен водораслите и зеленлистните зеленчуци). Магнезиевият цитрат подпомага рецепторите на мозъчните клетъчни да се ускори предаването на съобщенията, като същевременно отпуска кръвоносните съдове, което позволява по-голям кръвен поток към мозъка.

red-meat

Червено месо

Червеното месо, като телешко и говеждо месо от хранени с трева животни, е отличен източник на витамин В12, който е жизненоважен за здравословното функциониране на мозъка. Хората с високи маркерни нива за дефицит на витамин В12 е по-вероятно да постигат по-ниски резултати на когнитивните тестове, както и да имат по-малък общ мозъчен обем, което предполага, че липсата на витамин В12 може да доведе до свиване на мозъка.

blueberries-boost

Боровинки

Антиоксидантите и другите фитохимикали в боровинките са свързани с подобрения в ученето, мисленето и паметта, заедно с намаляването на невродегенеративния оксидативен стрес. Те са сравнително с ниска фруктоза в сравнение с други плодове, което ги прави едни от най-здравословните плодове.

healthy-fat

Здравословни мазнини

Полезните здравословни мазнини, от които вашето тяло – и специално мозъкът ви, се нуждае за оптимално функциониране, включват органично масло от сурово мляко, избистрено масло,  маслини, органичен върджин зехтин и кокосово масло, ядки като пекани и макадамия, яйца от „щастливи“ кокошки, дива сьомга от Аляска и авокадо.

By Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *