Пазете се от трикове в телевизионните реклами за медикаменти

6.18tv

Както при всяка търговия, рекламите са предназначени да ви накарат да пожелаете да купите даден продукт. Като изключим случаите с медикаментите, които се отпускат по лекарско предписание, рекламираният "продукт" е потенциално опасно химично вещество с известен брой нежелани реакции, който дори не ви е нужен.

И все пак, рекламите изобразяват лице в беда с някаква болест, варираща от депресия до безсъние, и след това показват колко по-добър е техният живот след вземането на медикамента. В други случаи, фармацевтичните компании ще се опитат да внушат във вас страх, говорейки за определена болест, като рак на шийката на матката, и след това предлагат техния медикамент (ваксина) като решение.

Така или иначе, акцентът е винаги върху ползите, докато рисковете се омаловажават. В телевизионните реклами за медикаменти нежеланите странични ефекти често се изговарят бързо, с различен глас, за разлика от ползите, като същевременно текат разсейващи изображения или музика като фон.

Дали това е умишлено? Може да се обзаложите.

Съединените щати са една от двете страни, а другата е Нова Зеландия, която позволява медикаменти да се рекламират по телевизията и не е трудно да се разбере защо толкова много други страни са изритали такива реклами.

Издадените наскоро насоки от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) подчертават, че телевизионните реклами за медикаменти трябва да избягват разсейващите образи и музика, които могат да намалят разбирането у зрителите за нежелани медикаментозни странични ефекти и да използват сходен тип стилове и говор при сравняване на ползите и рисковете.

Насоките, макар и стъпка в правилната посока, не могат да доведат до реална промяна, тъй като рекламите ще продължат да бъдат излъчвани ... а насоките са напълно доброволни. Мисля, че е крайно време Федералната търговска комисия (Federal Trade Commission, FTC) да преоцени политиката си да разрешава медикаментите да бъдат рекламирани по телевизията изобщо.

Коментар на д-р Мъркола

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *