Фастингът – най-доброто средство за здраве, отслабване, красота и дълголетие ( Второ преработено и допълнено издание)

zagl-str

Във второто преработено и допълнено издание е включена нова глава „Олекотена програма за фастинг“.

КАКВО Е ФАСТИНГ И ПОДХОДЯЩ ЛИ Е ЗА ВСЕКИ? 

„Ако гладът не може да излекува някаква болест, нищо друго не може да я излекува.“

По същество фастингът е вид контролирано доброволно гладуване с различна периодичност и продължителност, но за да го обясним трябва да направим две уточнения.

Първото уточнение дава отговор на въпроса: защо наричаме този универсален оздравителен процес с непознатия термин фастинг?

Не сме любители на безразборното въвеждане на чужди термини, но в този случай смятаме за уместно да използваме термина „фастинг“, тъй като сходните думи, използвани досега, не могат правилно да обяснят процеса.

Фастингът не е нито постене, нито гладуване, нито диета, а отделен самостоятелен процес със собствени правила и процедури. Нещо повече, употребата на познатите понятия практически ни ориентира в грешна посока.

За да изясним напълно сложната система на този вид контролирано доброволно гладуване,  се налага да въведем новият термин, взет от език, в който тази традиция е по-широко застъпена.

Fasting на английски има широко значение. Може да се преведе като постене (използване само на постни храни) или като доброволно гладуване (пълно или частично) за определен период от време. Ключовата дума тук е „доброволно“, за разлика от starvation – гладуване, което има принудителен характер.

Конотацията или натоварването на термина с определено отношение има ключово значение, тъй като ефектът, който търсим, може да се постигне само с пълното съпричастие и разбиране от страна на участника в процеса, а това зависи твърде много от правилната нагласа.

Думата „постене“ е доста близка до нашите виждания, тъй като включва пълно осъзнаване на процеса (духовен пост), а в крайните случаи – дори и пълно въздържане от храна за кратък период от време (тримирене). Все пак, постенето не отразява точно търсения от нас смисъл, тъй като в традиционната практика то се свързва с вид хранене, ограничаващо продуктите с животински произход. Този вид хранене е разположено около големите християнски празници.

Фастингът, за който ще говорим, е напълно самостоятелен и обособен процес, при който говорим за въздържане от храна с дневен, седмичен и годишен цикъл.

Възможно е, и дори е желателно, по-дългите периоди на фастинг да съвпаднат с по-дългите пости по църковния календар, но това не променя различната природа на двата процеса. Напълно съвместимо е обаче тяхното съчетаване, т.е. практикуващият фастинг същевременно да пости със спазването на всички утвърдени традиции.

Използването на термина „гладуване“ дори и с допълнения, като „здравословно“, „доброволно“, „периодично“ и други подобни, считаме за още по-неподходящо, тъй като то води до атавистични реминисценции, свързани с хилядолетната борба за храна и ужаса да не умреш от глад. Дори и кратък период на гладуване отключва разрушителни процеси. Известната картина на Жерико „Потъването на Медуза“, нарисувана по истински случай от 1816 г., показва пълната разруха на човешкото начало и ужасяващите случаи на канибализъм при дванадесет дневен глад (на тринадесетия ден салът е намерен и останалите хора са спасени).

Raft_of_the_Medusa

При фастинга нагласата е положителна, защото сме убедени, че временното лишаване от храна е само за наше добро. Човек вижда с очите си как тялото му се променя и е изпълнен с благодарност и възторг от невероятните и неподозирани възможности на неговия организъм.

За нас фастингът и гладът от психологическа и физиологическа гледна точка са съвсем различни и дори противоположни феномени.

Във фастинга, за да стигнеш до 12-14 дневно пълно въздържане от храна, се изисква известна практика, но когато успее, човек прави огромна крачка за собствената си промяна. Какво ще се получи всъщност?

Външните промени ще са най-забележителни. Килограмите рязко ще паднат надолу, кожата ви ще се изпъне и ще стане по-мека и пластична, очите ви ще се избистрят. Петна, папиломи, мазоли, твърда кожа, торбичките под очите и други болезнени и/или загрозяващи  симптоми на неправилния начин на живот ще се редуцират или изчезнат напълно. Фигурата ви ще стане стройна и елегантна. Енергията и настроението ви  ще бъдат завидни.

Вътрешните промени, които всъщност са по-важни, могат да се опишат накратко така – организмът ви е почистен от многогодишното наслояване на шлаки и токсини, хроничните здравословни проблеми са туширани, а може би и напълно изчезнали. С други думи вие сте възползвали от уникалния механизъм на самолечение, отслабване, обновяване и увеличаване продължителността на живота, наречен автофагия, който е стоял досега в голяма степен блокиран от неправилния хранителен режим.

Промените не са само на физическо ниво. Когато усетите мощта, интелигентността, великолепието и неподозираните възможности на вашия организъм, ще изпитате смирение пред  майката природа и ще осъзнаете, че собственото ви его, което ви води, подтикнато от тесен егоистичен интерес, трябва да бъде усмирено.

Не трябва обаче да оставаме с впечатлението, че фастингът е ориентиран към подобни дълги периоди. Напротив, дългият фастинг е упражнение за напреднали. За останалите има далеч по-меки и щадящи форми. По-дългите периоди обаче дават и по-добър здравословен ефект и затова те трябва да бъдат наша цел.

Опитът ни показва, че употребата в каквото и да било словосъчетание на думата „глад“ предизвиква първична негативна реакция, която е много трудно да бъде преодоляна. Чуждицата „фастинг“ предизвиква любопитство и интерес да бъде обяснена, което е много добро начало на процеса. Това са, на пръв поглед, дребни неща, но в деликатната област, в която ни предстои да навлезем, всяка подробност е важна.

Диетата, разбирана като временно спиране или/и намаляване на отделни храни, не се вписва в представите ни за здравословен живот. За диетите ще говорим подробно по-нататък. Тук ще кажем само, че за разлика от тях, фастингът, за да е напълно ефективен,  не бива да се схваща като временно явление, а като част от начина ни на живот.

Като обобщение, под термина „фастинг“ ще разбираме доброволно и осъзнато гладуване за определен период, през който се приема само вода и по изключение естествени хранителни добавки. В по-меките варианти на фастинга, които също ще ви предложим, може да се яде и друг вид храна. Имайте предвид обаче, че фастингът на вода е най-ефективен.

Второто уточнение свързваме с факта, че тази книга е в областта на алтернативната медицина и самолечението и няма претенции да замести конвенционалните медицински грижи.

Ако вярвате, че само конвенционалната медицина може да ви предложи решение, тази книга не е за вас.

Внимание: фастингът може да не е подходящ за всеки. Хората на възраст, такива с хронични болести или употребяващите медикаменти, винаги трябва да се консултират с личния си лекар. Хипогликемиците и/или диабетиците трябва да насочат своя начин на хранене към нормализиране нивото на кръвната захар и инсулина преди да преминат към целодневен фастинг.

Хора с тегло под нормата, недохранени, лица с психични разстройства, деца, бременни и кърмещи жени не трябва да практикуват фастинг – за тях той е противопоказен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *