ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

 

Iliana_BookCover-210x300-1-210x300

Изглежда все още има хора, които вярват, че маргаринът е здравословен или поне не се срамуват да го повтарят на всеки петнайсет минути в реклами по телевизията. Естествено, знам, че едва ли ще им се вържеш, но все пак прочети до края – има още някои храни, за които може да не си се замислял, че съдържат коварните транс-мазнини.

 

Намазваш филийка с маргарин, изяждаш я и хоп, поздравления: ти си поел нужната доза от фибри и “можеш да забравиш за диетите!”, опитват да ни убедят производителите на един небезизвестен маргарин.

 

Наистина ли маргаринът е полезен и по-добър от маслото? Допринася ли той за нашето здраве? Ще си отговорим сами като проследим производствения процес, наречен хидрогениране (всъщност откривателят го е създал с цел производство на сапуни).

 

Първо, олиото или другата използвана зеленчукова мазнина е течна. За да се превърне в твърда маса, продуктът се загрява до много висока температура под налягане. След това се вкарва водород (hydrogen) в сместа при наличието на катализатора никел, към който в някои случаи се прибавя и алуминий. Водородните молекули се свързват с въглеродните от първоначалния продукт и... готово! Вече имаме твърда маслена маса, наречена маргарин... Или по-скоро, ако тъмната, лошо миришеща маслена смес е това, което наричаме маргарин. За да се стигне до маргарина, който познаваме, се преминава през процес на избелване (много подобен на избелването на прането), оцветяване, прибавяне на консерванти, парфюмиране и понякога добавяне на витамини. Така вече имаме познатия продукт, който мажем на филийки на децата.

 

Какъв е проблемът? Всъщност има четири главни проблема.

 

Първо, жестокото загряване и последваща обработка на олиото разрушава всички витамини и минерали и  променя състава на протеините.

 

Второ, жизненоважните мастни киселини са променени, а понякога дори превърнати в антагонистични съставки, т.е. вместо полезни, са станали вредни. Dr. Hugh Sinclair, завеждащ лабораторията за хранене на човека в Университета Оксфорд, е открил, че липсата на полезните мастни киселини “допринася за нервни, сърдечни и кожни заболявания, артериосклероза, ... артрит и рак” (Drug Trade News).

 

Трето, получената субстанция е неразпозната от тялото, следователно се третира като чужд обект и количеството, което не се изхвърли, се отделя в мастните клетки. Единственият ефект от тази мазнина, настрана от лошото здраве, е увеличаването на мастната маса.

 

Четвъртият, според мен, най-голям проблем, е наличието на никел в процеса на проиводството. За съжаление, никелът остава в маргарина. Според авторите на учебника Индустриална химия, “никелът не може да бъде филтруван изцяло, независимо от използвания метод... Процедурата е да се впръска раздробен на много малки частици никел. ... Никелът се използва от 0.5 до 1%.” Още по-лош е фактът, че най-разпространеният (евтин) метод е използването на равна смес от никел и алуминий, при която, обаче, за да има ефект, използваното количество се увеличава от 1 до 10 % от теглото на продукта.

 

Следват, разбира се, по-малките проблеми с добавените оцветители, подобрители, консерванти и други химикали. На тези, които са започнали “диета” с маргарин: Да ви е сладко!

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *