Усилете възстановяването и обновяването на вашето тяло

images

Терминът автофагия означава "самоизяждане" и се отнася до процесите, чрез които тялото изчиства различни отломки, включително токсини, и рециклира увредени клетъчни компоненти.

Чрез подпомагане процеса автофагия на вашето тяло, вие потушавате възпалението, забавяте процеса на стареене и оптимизирате биологичната функция. Ето четири стратегии за стимулиране процеса автофагия на вашето тяло:

Физически упражнения. Обемът упражнения, необходими за стимулиране на автофагията при хората, е все още неизвестен, обаче се вярва, че интензивните упражнения са по-ефективни от леките упражнения.

Изследванията показват, че „златната зона“, в която упражненията дават най-голяма полза за дълголетието, е между 150 до 450 минути умерени упражнения на седмица, понижавайки риска от преждевременна смърт с, респективно, 31% и 39%.

Ако най-малко 30% от вашата тренировка е от упражнения с висока интензивност, това допълнително увеличава продължителността на живота с около 13%, в сравнение с упражняване при постоянно умерено темпо. Следването на тези общи насоки вероятно ще ви постави в най-изгодна позиция за максимизиране на автофагията.

Избягване на прекомерни количества протеини. Един от най-бързите начини да се изключи автофагията е да се ядат големи количества протеини, тъй като това стимулира mTOR, и IGF-1, и двете от които са мощни инхибитори на автофагия. За да се избегне това, ограничете протеините до 1 грам протеин за всеки килограм телесна маса.

Фастингът е друг биологичен стресор, който предизвиква много полезни резултати, включително автофагия. В действителност, някои от ползите, свързани с фастинга – като например, намаляване на риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания – може поне отчасти да се дължи на този процес.

Хранителната кетогенеза е четвърта стратегия, която ще помогне за стимулиране на автофагията, но за да се постигне това, трябва да се намалите невлакнестите въглехидрати и да увеличите количеството на здравословните мазнини в диетата си, заедно с умерено количество протеин.

Хранителната кетоза е ефективен начин да подобрите здравето си. Може да се използва както за профилактика, така и за лечение на хронични заболявания, включително рак и заболявания,  в чиято основа лежи токсичността. Ако вашите митохондрии функционират добре, те ще метаболизират ефективно мазнините. Ако не, това подсказва, че вие изгаряте предимно въглехидрати като първично гориво.

Хранителната кетоза включва премахване на захарите и преработените въглехидрати, заменяйки изгубените калории с полезни мазнини и умерено количество висококачествни протеини. По този начин тялото ще превключи в такова метаболитно състояние, при което като основна гориво ще изгаря мазнини вместо глюкоза.

Като общо правило, ще са ви необходими най-малко 50-75% от общите калории (някои могат да се възползват от около 85%) да идват от здравословни мазнини, като маслини, авокадо, кокосово масло, MCT (б.м.: средно-верижни триглицериди) мазнини, органично масло, какаово масло, сурови ядки като макадамия и орехи, семена, като например черен сусам, кимион, тиква и конопени семена, органични яйца, органично месо, органична свинска мас и лой.

By Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *