Можем ли да направим прогноза за продължителността на нашия живот чрез тестване на хранителния ни режим?

изтеглен файл (16)

При цялата условност на този експеримент, можете да проверите вашия хранителен режим с помощта на този тест, предложен от Патрик Холфорд. Без да абсолютизирате резултатите, можете да сте сигурни, че препоръките, които Холфорд дава, са стъпки в правилната посока. И така, направете теста с усмивка. Ако тя се запази, когато видите как се тълкуват вашите резултати, заслужавате да си разрешите известно нарушение, още повече, че идват няколко ваканционни  дни!

Ако решите да предприемете някакви промени, спазвайте златното правило – всичко се прави стъпка по стъпка, за да могат най-правилно да се оценят резултатите и да не настъпи демотивация. Трудности винаги могат да се появят, но винаги сме на разположение за консултации.

 (За всеки положителен отговор поставяйте една  точка)

 1. Добавяте ли захар към храната и напитките си почти всеки ден?
 2. Ядете ли храни с добавена захар почти всеки ден?
 3. Използвате ли сол в храната си?
 4. Пиете ли повече от чаша кафе в повечето дни?
 5. Пушите ли по над 5 цигари дневно?
 6. Вземате ли освежителни лекарства като канабис?
 7. Пиете ли повече от 30 мл алкохол (една чаша вино, 600 мл бира) на ден?
 8. Ядете ли пържена храна по-често от два пъти седмично?
 9. Ядете ли обработена храна (“бърза храна”) повече от 2 пъти седмично?
 10. Ядете ли червено месо повече от 2 пъти седмично?
 11. Често ли ядете храна с прибавки и консерванти?
 12. Ядете ли шоколад и сладкиши повече от 2 пъти седмично?
 13. Състои ли се по-малко от 1/3 от храната ви от сурови плодове и зеленчуци?
 14. Пиете ли по-малко от 300 мл чиста вода на ден?
 15. Ядете ли обикновено бял ориз, брашно или хляб вместо пълнозърнести храни?
 16. Пиете ли повече от 1,7 л мляко на седмица?
 17. Ядете ли средно над 3 филийки хляб на ден?
 18. Има ли някои храни, към които сте пристрастени?
 19. Ядете ли мазна риба по-малко от 2 пъти седмично и/или семена по-рядко от веднъж на ден?

0-4 точки: Очевидно сте загрижен за здравето си индивид и леките ви нарушения едва ли ще му навредят. Ако попълните храненето си с правилните витамини, минерали и микроелементи, може да се надявате на дълъг и здрав живот.

 5-9 точки: Вървите във вярната посока, но можете да станете малко по-строги към себе си. Вместо да се отказвате от лошите си навици, направете си лесен експеримент. Например, един месец преживейте без 2-3 храни и питиета, за които знаете, че не са добри за вас. Вижте как се чувствате. Може да решите да хапвате от някои от време на време, докато от други може да се откажете. Но бъдете стриктни един месец – “умирането” ви за нещо ще е само краткотраен симптом на отказването. Поставете си за цел да слезете под 5 точки за три месеца.

10-14 точки: Храненето ви не е добро и ще трябва да направите някои промени, за да постигнете оптимално здраве. Но ги правете стъпка по стъпка. Целта ви е да слезете на 5 точки за 6 месеца. Някои от лошите ви хранителни навици ще се променят, тъй като ще откриете вкусни алтернативни храни. С останалите лоши навици трябва да се разделяте един по един. Помнете – захарта, солта, кафето и шоколадът пораждат пристрастяване. “Умирането” ви за тях драстично ще намалее или ще изчезне, ако ги избягвате дори само месец.

Над 15 точки: Не е възможно да се храните така и да запазите здравето си. Консумирате драстично повече мазнини, рафинирани храни и изкуствени стимуланти. Вземете, например, два въпроса, на които отговаряте с “да” и променете нещата така, че след един месец да отговаряте с “не”, (спрете да ядете захар и да пиете кафе през първия месец). Продължете да правите това, докато слезете до 5 или по-малко точки. Може да се чувствате зле след първите две седмици, но след месец ще започнете да усещате положителното действие на здравословното хранене.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *