Солта има и предимства!

benefits-of-salt

 

След публикацията ни „Как натриевият дефицит унищожава нашето здраве (и за фиксацията по солта!)“, продължаваме да изследваме свойствата на този продукт с незаслужена лоша слава.

I&V

Въпреки постоянния страх от солта, натрият е минерал, който е необходим за  всяка клетка в тялото ни.

Доста буквално, ако натрият в тялото ни падне твърде ниско (хипонатриемия), тогава може да изпаднем в кома и вероятно да умрем ( 3 ).

Ето някои функции на натрия в тялото;

  • Регулиране на кръвното налягане: съвместното действие на натрий и калий контролира обема на водата на всяка клетка. Следователно те също допринасят за кръвното налягане ( 4 ).
  • Оптимална мускулна и нервна функция: В комбинация с други електролити, натрият помага на нервите да изпращат електрически сигнали, които карат мускулите да се свиват ( 5 ).
  • Поддържа оптимален електролитен баланс в тялото:Натрият е един от минералите, необходими за правилното балансиране на електролитите в тялото ( 6 ).
  • Поддържа здрав метаболизъм: Йодът е от решаващо значение за здравето на щитовидната жлеза, така че приемането на йодирана сол може да бъде много полезно ( 7 , 8 )
  • Подобрява контрола на кръвната захар:Едно нещо, което много хора не знаят за солта, е, че достатъчно количество увеличава инсулиновата чувствителност. По същия начин много ниски приема на сол може да доведе до недостиг на натрий и инсулинова резистентност ( 9 , 10 ).
  • Подпомага поддържането на стомашното  PH:Консумирането на диета с ниско съдържание на сол може да доведе до недостатъчна секреция на солна киселина ( 11 ).

Ключов момент: Осигуряването на адекватно потребление на сол е от решаващо значение за цялостното ни здраве. Освен това предупрежденията за ограничаване на приема на сол могат да причинят повече вреда, отколкото полза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *