Не пренебрегвайте най-важния фактор за отслабването

 

60521_gallery_main

Дори и най-педантично да отбелязвате калориите и хранителните вещества във всяка храна, която ядете, едно изследване на причините, влияещи върху вашето тегло, показва,че вероятно пренебрегвате един от най-важните фактори, които засягат вашата талия.

Проучване, координирано между Florida International University, Ohio State и University of Kentucky показва, че когато става въпрос за избор на храна, емоциите се оказват доминиращи над знанията за питателните качества на храните. Как се чувствате от едно парче торта е по-силно от това, какво мислите за тортата.

Според изследователите, ако можете да се научите да контролирате емоциите си, които ви обвързват с храната, имате по-добър шанс да контролирате теглото си.

"Потребителите често са безумни," отбелязват учените. "Ние не само демонстрираме, че емоционалната способност е тренируема и че изборът на храни може да бъде подобрен, но също така, че тренирането на емоционалната способност подобрява избора на храна отвъд знанията, които дава обучението за питателната стойност на храните."

Хората в проучването са били обучени да идентифицират емоциите в себе си, свързани с редица различни храни и опаковки. Те също били обучени в разпознаване на това, което другите чувствали в отговор на тези храни. След обучението, те били наблюдавани как избират храни и техният избор бил сравняван с избора, направен от необучените хора.

Изследователите открили, че обучението е помогнало на хората да направят по-здравословен избор на храни.

В допълнение, хората, обучени да идентифицират и контролират техните емоционални храни, в повечето случаи  отслабвали в рамките на три месеца след обучението. Необучените хора, които били наблюдавани в проучването, напълняли.

Изследователите заключават: "С по-добро разбиране на това как се чувстват и как да използват емоциите за вземане на по-добри решения, хората не само ще се хранят по-добре, но също така ще бъдат по-щастливи и по-здрави, защото се отнасят по-добре към другите и ще са по-загрижени за цялостното си благосъстояние."

Carl Lowe

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *