Храненето и физическите упражнения действат по-добре, отколкото медикаментите, за да се предпазим от диабет – дори и при хората с висок риск

images-2

По време на тригодишно проучване на Програмата за превенция на диабета се установи, че намесата в начина на живот е по-ефективна, отколкото медикамента метформин, за предотвратяването или забавянето на развитието на диабета.

В изследването са участвали повече от 2700 души, които са били с наднормено тегло или затлъстяване и имали повишени нива на кръвната захар, което означава, че са били изложени на висок риск от диабет тип 2. Наскоро се публикува проследяващо проучване, извършвало мониторинг на групата в продължение на 15 години и констатира, че интервенциите в начина на живот все още са по-ефективни от метформина за предотвратяване на диабета.

След първото тригодишно проучване, тези, които направиха промени в храненето си и правеха физически упражнения с умерена интензивност по 15 минути на ден, имали с 58% по-малка вероятност да развият диабет в сравнение с плацебо групата. Онези, вземали метформин, имали с 31% по-малка вероятност да развият болестта.

След 15 години, тези, които направили промени в начина си на живот били с 27% по-малка вероятност да развият диабет, докато онези в групата на метформин били с 18% по-малка вероятност в сравнение с плацебо групата.

И  още нещо: при жените в групата с промени в начина си на живот също така било по-малко вероятно да покажат микросъдови усложнения, които са промени в малките кръвоносни съдове на бъбреците и ретината, и увреждане на нервите, свързани с диабета. Авторът на проучването професор Дейвид М. Натан от Massachusetts General Hospital в Бостън каза пред Ройтерс:

"Интервенцията в начина на живот беше по-мощно средство за предотвратяване или забавяне развитието на диабет през първоначалната тригодишна Програма за превенция на диабета и остава по-мощна през цялото 15-годишно изследване."

По Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *