Нека кажем още нещо за здравословното гладуване, което аз наричам фастинг

zagl-str-2 (2)

Преди седмица, едва що върнал се от морето, се натъкнах в публичното пространство на голям скандал. Стана ясно, че амбициозни родители принуждавали  деца да стоят  по 3 дни, без да приемат храна и вода. Появиха се компетентни специалисти, които, слава Богу, обясниха, че може да се гладува кратко време, но задължително трябва да да се приема вода. По-дългото гладуване обаче - 8-9 дни - водело до смърт. Не съм съвсем наясно с цялата разправия и затова се извинявам, че я представям в този обобщен вид.

Това, което предполагам е интересно за всички, и което искам да коментирам, са няколко тези, около които се въртеше дискусията - необходимостта от гладуване, принудата към него, употребата или неупотребата на вода и продължителността на гладуването.

Смятам се в известна степен компетентен, тъй като от 7 години чета всичко, свързано с гладуването и това, което сметна за правилно, прилагам върху себе си. За това време съм извършил над 340 гладувания с различна продължителност - от 1 до 14 дни. Създадох и цяла система, която предлагам на тези, които се интересуват. Гладуването може да бъде и за много по-кратък период - например 12 или 16 часа или пък доста по-продължително.

Преди всичко трябва да кажа, че всеки човек е индивидуален и няма общовалидни рецепти, еднакво добри за всеки. Поради това ще се спра само на някои най-общи постулата, отнасящи се до човешкия род като цяло. Конкретизирането им и свеждането им до личното битие на човека, е тема на отделен разговор.

Ние се храним (и при това не всички!) редовно и ежедневно едва от около 150 години - от периода на Промишлената революция. Поради това не трябва да считаме, че ежедневното поемане на храна на 3 или 5 пъти е нещо неотменно и закономерно. Напротив - естественият човешки ритъм предполага неритмично хранене с големи паузи. Тези паузи, които сега ни ужасяват, дават възможност на организма да се детоксикира и обнови, без да извършва тежката задача по храносмилане и запасяване с храна. С идеята за периодично здравословно гладуване ние не измисляме нищо ново - просто възстановяваме едно естествено състояние, съществувало стотици хиляди години.

Принудата към гладуване е нещо страшно и крайно нежелателно. Тя събужда ужаса, че човек може и да умре от глад, поради което във всички случаи ще бъде налице голяма съпротива. За това аз не употребявам думата гладуване - тя е натоварена с отрицателна конотация - а съм взел основата  от английска дума, означаваща постене или по друг начин казано - доброволен глад. Ключът тук е в това човек да осъзнае процеса и с желание да се присъедини към него. На семинарите аз казвам: ние не гладуваме, а практикуваме фастинг - най-добрият начин, предложен ни от майката Природа да отслабнем, да оздравеем и да се подмладим. По здравословните си положителни ефекти, фастингът няма конкуренция, той е шампион без никакви уговорки.

Водата е абсолютно задължителна елемент в нашия фастинг. Неупотребата на вода ( не на течности, а точно на вода), е животозастрашаващо и в моята програма е забранено.

Продължителността на гладуването. Мога да кажа само това, което аз съм преживял. Гладуването от 7 до 14 дни не само, че не е опасно, но е практически единственото средство за лечение на хроничните болести, на  болестите с неустановен произход или по друг начин казано на  т.нар. необясними и нелечими болести. Познавам и други хора, които са гладували по-продължително време, така че аз не съм изключение.

По-дългото гладуване, или в нашата терминология практикуването на фастинг, обаче е упражнение за напреднали. Това, на което трябва да се обърне най-вече внимание е ежедневното оставяне на хранителни паузи, за да може да се извърши детоксикация. На второ място трябва да изберем 1 или 2 дни седмично, в които трябва да се употребява по-малко или никаква храна.

Има, разбира се, и доста неща, които останаха в сянка, но се надявам да ги коментираме някой друг път.

Валентин Веселинов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *