Кои са причините за хроничната умора?

изтеглен файл

Всеки се чувства изморен от време на време, но когато състоянието стане хронично и сънят не ви помага - очевидно има нещо във функционирането на вашия организъм, на което да обърнете внимание.

Това са част от най-често срещаните причини, които могат да се идентифицират с правилните тестове:

  1. Намалена функция на щитовидната жлеза

Повече от 20 милиона американци - повечето от тях жени - имат някакво ниво на дисфункция на щитовидната жлеза, а много от тях дори не го знаят! Една слабо активна щитовидна жлеза забавя вашия метаболизъм и генерално депресира цялото ви тяло, което ви кара да се чувствате изтощени и мудни. Тироидно заместващата терапия може да помогне за коригиране на този дисбаланс и да възстановите нормалните си енергийните нива. За прецизно диагностициране и лечение на скрит тироиден проблем е важно да направите съответните лабораторни тестове.

  1. Надбъбречна умора

Надбъбречните жлези регулират нивата на кортизол, което от своя страна помага на нашето тяло да се събуди на сутринта, да поддържа енергията през целия ден и съня през нощта. Обаче, ако страдате от надбъбречна умора, ще забележите, че сте уморени сутрин и следобед, че имате проблеми със заспиването през нощта или че не можете да спите. Надбъбречната умора обикновено е предизвикана от всяко стресиращо събитие, независимо дали е вътрешно - като скрита инфекция - или външно, като смъртта на любим човек. Постоянният стрес от взискателни работни графици, недостиг на сън, прекомерен кофеин и неправилно хранене също може да допринесе за надбъбречната умора. Лечението на надбъбречните жлези отнема време, но може да възстанови правилните циркадни ритми, енергията и съня.

  1. Хранителна чувствителност

Хващали ли сте се, че се прозявате или ви е необходимо да дремнете след хранене? Може да сте чувствителни към храната, която ядете! Глутенът и млечните продукти са двата най-разпространени хранителни алергени, а много хора не знаят, че са чувствителни към тези и други храни. Опитайте една елиминираща диета, за да видите дали избягването на определени храни облекчава умората ви или говорете с вашия лекар да ви направи тест за чувствителност към храните.

  1. Захар и кофеин

Типичната американска диета, която съдържа големи количества рафинирана захар и кофеин, нарушава способността на нашето тяло да поддържа хомеостазата чрез намеса във функцията на надбъбречната жлеза. Затова, докато чаша  горещо кафе може да ви е ококорвала сутрин, с течение на времето може да почувствате,че не можете без него. А посягането към 15:00 ч. към енергийния бар, зареден с рафинирана захар, само ще доведе до неизбежната "катастрофа" след час или два. Опитайте бавно намаляване както на захарта, така и на кафето и подобряване на вашето хранене, за да достигнете по естествен начин високо енергийно ниво. Яденето на храни с високо съдържание на пълноценни протеини и ниско съдържание на захар ще ви помогне да поддържате стабилна кръвната захар, което често води до голямо, естествено усилване на енергията.

  1. Дефицити на витамини

Ако вашето хранене е под оптималното, шансът е да страдате от един или повече витаминни дефицити. Ниските нива на B-12, витамин D, магнезий, желязо и феритин могат да доведат до чувство на мудност. Докато в някои случаи подобряването на диетата и премахването на храните, към които сте чувствителни, може да помогне, то може да се наложи да вземате хранителни добавки, за да постигнете оптимални нива на витамини.

  1. Хронични инфекции и вируси

Ако сте се ориентирали по много от въпросите, които споменах по-горе, но все още страдате от съществуващата умора, то време е да видим и други възможни причини. Хронични инфекции, като Лаймска болест и други пренасяни от кърлежи заболявания, автоимунни заболявания, включително вируси на Епщайн-Бар (вирусът, който причинява Mono), или дори рак могат да бъдат в основата на по-сериозни, продължителни пристъпи на хронична умора. Говорете с вашия лекар да направите съответните правилни тестове, за да се изключат тези и други заболявания.

Posted by I&V

Sourse Dr. Kevin Passe

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *