МИТОВЕ И СТРАХОВЕ, СВЪРЗАНИ СЪС ЗДРАВОСЛОВНОТО ГЛАДУВАНЕ, КОЕТО АЗ НАРИЧАМ ФАСТИНГ

zagl-str-2 (2)

Въпреки че напоследък фастингът става модерен, има все още много хора (за съжаление доста от тях взимат решенията за здравето на целокупното народонаселение!), които ще се опитат да ви убедят, че правите голяма грешка, тръгвайки по пътя на самолечението, вместо да следвате утвърдената процедура и да си взимате предписаните хапчета. Можете, разбира се, да тръгнете и по този път, но може и да се опитате да промените нещата.

По-долу даваме едни от най-честите заблуди, които битуват в масовото съзнание и вероятно ще се сблъскате с тях:

  • Гладуването е опасно за здравето. В това няма абсолютно нищо вярно. Непрекъснатото ядене без хранителни паузи е точно това, което истински застрашава вашето здраве.
  • Гладуването трябва да се извършва само в болнична обстановка и под лекарски контрол. Това е било вярно по времето на проф. Юрий Николаев, т.е преди 40-50 години, когато алтернативната медицина още е прохождала и се е страхувала от непознати ефекти. Днес това е лозунгът на тези лекари, които искат да спечелят от вашата нерешителност и неосведоменост.
  • При гладуване организмът започва да яде собствените си клетки, т.е да се самоизяжда. Вярно е, че след третия ден се минава на автофагия, т.е. организмът, лишен от външен източник на храна, преминава на собствените си резерви. Изяждат се обаче остарелите, болните и мутирали клетки, като организмът прави перфектна селекция, започвайки от най-увредените. За да започне организмът да се храни със собствените си здрави тъкани, е необходимо изключително дълго време (във всеки случай над 45 дни), което няма нищо общо с нашите изпробвани модели.

Това, че организмът изяжда собствените си увредени клетки, е най-големият подарък, който можем да получим. Автофагията, както видяхме, заслужи Нобелова награда. Има, разбира се, хора, за които и това не е доказателство.

  • Гладуването води до анорексия. В някои случаи това наистина е така. Фастингът, както го разбираме, е далече от този проблем, който произтича от системно недохранване. В нашата формула дните на фастинг се редуват с дни на пълноценно хранене.
  • При гладуването се изпитват дискомфорт и болки. Това наистина се получава в приблизително половината от случаите. Тези болки обаче са индикация за изцеляване на организма и нямат нищо общо с познатата ни болка, предизвикана от травма. За тези т.нар. оздравителни болки ще говорим в отделен раздел.
  • Не всеки „има воля“ да се справи с гладуването. Няма човек, който да не може да гладува известно време. Това е предразсъдък без никакви основания. Дали ще съумее да гладува по-дълги периоди, това е строго индивидуално. С дневния и със седмичния фастинг обаче няма човек, който да не съумее да се справи. Трябва да се разбере, че всеки практикува някаква форма на фастинг. Най-простият пример е, че вие прекарвате 8 чàса в леглото без да ядете. Закуска на английски – breakfast – буквално означава прекъсване на гладуването. Гладуването е естествено състояние на организма и няма нищо страшно в него.
  • Гладуването не е подходящо за болни хора, които трябва да се подсилват с храна. При болните хора наистина трябва да се подхожда внимателно, за което ще говорим по-нататък. „Подсилването“ с храна е отдавна остаряла мантра за днешното преяждащо човечество. Погледнете какво правят животните, когато са болни. Те не ядат, докато не започнат да оздравяват, с което дават свобода на самоизцелението. Ако организмът започне да приема и обработва храна, той ще бъде в затруднение да се лекува и „подсилващите“ порции ще се окажат в тежест.
  • Гладуването е противоестествено. Напротив, противоестествено е да се храним ежедневно и непрекъснато. Гладуването, за по-кратки или по-дълги периоди от време, е съпътствало човечеството от зората на неговото съществуване. Това е естественият начин на живот, дълбоко закодиран в нас. С идеята за фастинга ние не измисляме нищо ново – просто възстановяваме естествения природен ритъм!

ВАЛЕНТИН ВЕСЕЛИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *