Споделете вашите усилия, за да направите децата по-устойчиви: новите изследвания показват, че дори бебетата могат да се научат да работят усилено, ако видят, че възрастните работят така

Toddler-Watching-Parents-Beach-Sand-1

Natural News ) Ново проучване, проведено от екип от Massachusetts Institute of Technology (MIT) заключава, че кърмачетата на възраст 15 месеца са склонни да положат допълнителни усилия, за да постигнат нещо, ако наблюдават възрастни, които  трудно постигат своя краен резултат ,

"В съвременните, индустриализирани култури, децата се научават преди всичко, като са инструктирани в знания и умения, които възрастните вече са усвоили; в такива случаи децата могат да приемат, че повечето неща идват лесно за възрастните ", констатират изследователите.

Според изследователите бебета, които виждат възрастните да се борят да постигнат две различни цели, преди да успеят най-накрая, са по-склонни да положат еднакво усилена работа, отколкото бебетата, които наблюдават възрастните, които стават успешни от първия опит.

Изследователите обаче изтъкнаха, че нямат ясна представа за това колко дълго ще продължи този ефект.

"Върху родителите има известен натиск да направят всичко възможно да изглежда лесно, за да не фрустрират децата си. Няма нищо, което можете да научите от лабораторно проучване, което директно се отнася до родителството, но това поне предполага, че може да не е лошо да покажете на децата си, че работите упорито, за да постигнете целите си ", казва професора по когнитивна наука Laura Schulz.

Schulz работи като старши автор на изследването заедно с колегата си от  MIT и първа авторка Ulia Leonard и студентката от МИТ Yuna Lee. Изследването се появи в онлайн изданието на списание Science в четвъртък, 21 септември.

Leonard  и Schulz се стремят да научат как децата решават в най-ранна възраст какви неща могат да постигнат  и какви неща трябва просто да пренебрегнат. Това е всъщност разклонение  от ранна работа на Schulz , която се занимава с това как бебетата могат да правят причинно-следствени връзки с нещата, като се позовават на примери за околната среда.

Неотдавнашното проучване, включва  как  бебета гледат възрастен да изпълнява две задачи: изваждане на жаба играчка от контейнер и премахване на ключ от карабинер. Първата група бебета гледаше как един възрастен успява бързо да изпълни задачите трикратно за 30 секунди; втората група бебета гледаха възрастен се труди 30 секунди, преди да успее.

След споменатия сценарий експериментаторът показа на бебето музикална играчка, която имаше бутон, който сякаш би направил играчката функционална, когато в действителност бутонът е бил счупен; но в дъното на играчката имаше скрит функционален бутон. Експериментаторът обърна играчката, но не позволи на бебето да види как го направи; след това го изключи и го даде на бебето.

Изследователите отчетоха, че бебетата, които са виждали възрастния по време на задачата да се труди усилено, са успели да натиснат функционалния бутон почти два пъти повече пъти, отколкото тези, които виждат, че възрастният лесно може да успее. Също така тези бебета успяха да постигнат успех  два пъти повече, преди да хвърлят играчката и да се откажат.

" Нямаше никаква разлика колко дълго са играли с играчката или колко пъти я хвърлят на родителите си. Реалната разлика беше в броя на случаите, когато натискат бутона, преди да поискат помощ ", каза Leonard...

Изследователите също така забелязаха, че децата се опитват по-усърдно да изпълнят задачите си, когато експериментаторът казва имената им, прави контакт с тях с очи и ги насърчава. "Това, което намерихме в съответствие с много други изследвания, е, че използването на тези педагогически знаци е усилвател. Ефектът не изчезва, но става много по-слаб, без тези знаци ".

Основният изход от изследването, заключават учените, е, че хората са в състояние да идентифицират от най-ранна възраст как да вземат решения относно това къде да разпределят усилията.

Sunday, October 01, 2017

По 

https://www.naturalnews.com/2017-10-01-share-your-struggles-to-make-children-more-resilient-new-research-shows-even-babies-can-learn-to-work-hard-if-they-see-adults-work-hard.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *