ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

Iliana_BookCover-210x300-1-210x300

Новата мода в затлъстяването е да се изследва ролята на лептина, но тук ще разгледаме оста лептин-магнезий, което ще ни каже много повече, отколкото ако разглеждаме поотделно всяка една от тези субстанции. Според данните високите нива на лептин са свързани с повишената (уринна) загуба на магнезий при пациенти с диабет тип1.

Проучвания показват, че лептинът и магнезият играят значителна, ако не  първостепенна, роля при сърдечно-съдовите заболявания, затлъстяването, диабета, остеопорозата, автоимунните заболявания, репродуктивните смущения, а може би и при самото стареене. Много хронични заболявания, като сърдечно-съдовите и диабета, са свързани с прекомерните възпаления. Високите нива на лептин и ниските нива на магнезий са изключително провъзпалителни.

Списание Circulation показа, че при мъжете със сърдечно заболяване нивото на лептин в кръвта им е със 16 % по-високо, отколкото при мъжете без сърдечно заболяване. На всеки 30 % увеличение на лептина се повишава рискът от сърдечен удар или съдов инцидент с 25 %.

Епидемиите от затлъстяване и диабет тип-2 разрушават здравето на стотици милиони хора по целия свят, засегнати от тази смъртоносна двойка. Затова е изключително важно да се разбере как тези две епидемии са преплетени.

Популярното схващане е, че ако човек яде твърде много захар, ще надебелее и ще развие диабет. Но това е само половината истина. Във връзката “затлъстяване – диабет” има нещо повече от това, в което повечето лекари и почти всички останали обикновено вярват.

Когато лептинът работи правилно, той предпазва от свръхизлишък на хранителни вещества чрез сигнал до инсулина да се изключи, след като резервоарът ви е пълен. Всеки път, когато ядете излишна храна (повече от това, което е необходимо на тялото ви за енергия), нивата на лептина и на инсулина скачат. Лептиновата резистентност води до инсулинова резистентност, което допълнително затвърждава лептиновата резистентност. Нивата на лептина корелират с инсулиновите нива (и двете са високи при хиперинсулинемия). С инсулинова резистентност вие вече нямате чувствителност към инсулина. Когато сте чувствителни към инсулина, ви трябва само малко количество инсулин да се отдели, за да се достави глюкозата (гликогенът) в мускулите и черния дроб.

Изследователите са открили, че правилното хранене и редовните упражнения имат най-силно въздействие върху елиминирането на щетите, нанесени от лептиновата резистентност. Твърде недостатъчният сън може да понижи контролиращия апетита хормон лептин и да увеличи стимулиращия апетита хормон грелин. Според данните от новите изследвания загубата на сън може да увеличи опасните коремни мазнини. “Нужен ти е добър нощен сън” е стандартно лекарско предписание, но за голяма част от хората сънят не идва по команда.

Ново изследване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, показва, че хората от всички възрасти, включително деца, които се придържат към вегетарианска диета, обикновено имат по-нисък среден индекс на телесна маса (ИТМ) и като цяло са по-слаби от техните връстници, консумиращи месо.

Според доклада, затлъстяването е по-малко разпространено сред вегетарианците, а  средният ИТМ се увеличава прогресивно в зависимост от това колко месо човек яде. Веганите пък обикновено имат най-нисък ИТМ, а вегетарианците, които ядат млечни продукти и яйца, имат малко по-висок среден ИТМ. Месоядците, според авторите на изследването, имат най-високия среден ИТМ от всички.

Освен просто видимите ползи за теглото, придържането към вегетарианска диета може да подобри и липидния профил, казват авторите, което означава, че човек е по-малко вероятно да развие коронарна болест на сърцето. Също така вегетарианците могат да имат занижен риск от високо ниво на холестерол,  инфаркт или инсулт.

Тъй като е изградена на растителна основа, тази диета съдържа много повече хранителни вещества, сложни въглехидрати, фибри и вода, отколкото базираната на месо диета и е много по-вероятно да поддържа фина телесна маса, казват изследователите. Допълнителното количество фибри в растителната диета също допринася за това човек да се чувства “пълен” по-бързо, отколкото когато диетата е основана на месо, което означава по-малко консумирана храна.

“Затлъстяването представлява значителна заплаха за настоящето и бъдещото здраве на децата и води до широк спектър от физически и психологически последствия”, твърдят авторите на изследването. “Диетата, изградена на растителна основа, е разумен подход за превенция на затлъстяването при децата.”

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *