Хипотиреоидизмът и защо може би все още страдате

Thyroid-check-650X

Скъпи приятели,

При нас постъпиха въпроси, отнасящи се до заболяването на щитовидната жлеза, проблем, проявяващ се вече в епидемични размери. Поради това направихме едно обобщено проучване по темата, което ще представим в няколко броя. 

I&V

Щитовидната ви жлеза: резултатите от теста ви се нормализираха?

(Но все още се чувствате като парцал)

Не винаги е лесно да се определи една намалена функция на щитовидната жлеза, когато имате толкова много симптоми, които ви изглеждат случайни. И съвсем отскоро лекарите започват да осъзнават, че небалансираната щитовидна жлеза може да окаже влияние не само върху физическото ви здраве, но и върху менталното ви здраве. Симптомите на хипотиреоидизма са сходни със симптомите на други здравни проблеми и поради това достигането до правилната диагноза може да отнеме много време. Ако споделите с доктора си вашите симптоми на стрес, умора, тревожност или депресия, той може да ви постави на антидепресанти.

Това може да възникне дори след като е направен теста за TSH.

Стресът, депресията, тревожността, умората и други емоционални и ментални състояния могат да прикрият един тиреоиден дисбаланс. Депресията в момента е психично заболяване номер едно (по-рано обичайно се приемаше за безпокойство, тревожност), но ние гледаме ли достатъчно дълбоко, за да разберем какво може да причини високата степен на тези психични проблеми? Не казваме, че хипотиреоидизмът е в основата на всички случаи, свързани с психичното здраве, но той трябва да бъде разгледан старателно и от гледна точка на функционалния обхват, преди да бъде изключен.

Ако сте изследвали щитовидната си жлеза, в идеалния случай би трябвало нивата на TSH да са в диапазона от 1.8-2.8 mIU/L. (други посочват, че повечето се чувстват по-добре, когато тяхната TSH е в диапазона 0.8-2.5)

За нормални се считат лабораторните резултати от TSH в диапазона 0.50-5.00. Някои лаборатории задават горната граница до 3,0 mIU / L. Какво ще стане, ако нивата ви попаднат в този диапазон, но вие имате много от слабите тироидни симптоми? Дано вашият лекар е предвидил пълен набор изследвания, за да види и диапазоните на T4 и T3. Възможно е да имате признаци на хипотиреоидизъм, когато нивата на TSH са в рамките на това, което се счита за "нормален диапазон".

Проблемът най-често възниква, когато вашият лекар изследва само TSH и то е в "нормалния" диапазон. Най-лошата част е, когато чуете, че докторът казва: "Кръвните резултати са ти чудесни. Добре си". И все пак, не се чувствате добре. Вместо това те казват, че е проблемът е в главата ви и ви предписват антидепресант или медикаменти срещу тревожност.

Референтните диапазони в лабораторната практика могат да се различават от една лаборатория до друга и от едно географско местоположение до друго. Експертите препоръчват тестване на 120-200 пациентски проби за установяване на статистически значим референтен интервал. Това, което не ми харесва в тези диапазони, предоставени при стандартна кръвна работа, е, че в по-голямата си част те се правят за диагностициране на болест, а не за предотвратяване на заболяване. Другият въпрос, който ме тревожи, е, че тези диапазони се основават на проби от пациенти. Погледнете средния американец днес. Дали в съзнанието ви изниква образът на здрав човек или на нездрав човек с наднормено тегло?

Функционалните диапазони са насочени към по-малък диапазон, така че да може да се обърне внимание на здравните проблеми преди да достигнат пълен разцвет на болестта.

Уверете се, че всички части на щитовидната жлеза са изследвани. Можете да имате нормална TSH и все пак имате ниски нива на щитовидната жлеза. Вашият Т4 се превръща в Т3, който е активната форма на тиреоиден хормон. Това превръщане се случва в черния дроб и се нуждае от ензимна група и селен, за да се осъществи. Някои лекари изследват TSH и T4 и все още всичко изглежда добре. Вие трябва да видите също и резултатите от теста на T3! По същество ви трябват всички парчета от пъзела, не само няколко.

По Natural News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *