ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

Iliana_BookCover-210x300-1-210x300

Когато през 2004 г. френската секция на Световния фонд за защита на дивата природа, чийто президент е Даниел Ришар, предприема измерване  на количеството токсини, намиращи се в човешкото тяло, той става един от доброволците. Ришар остава шокиран от факта, че в тялото му са открити почти половината (42 от 109) от  веществата, търсени в направените изследвания. Защо? “Защото съм месояден” – отговаря той. В същото изследване се правят тестове на тридесет и девет членове на Европейския парламент и на 14 министри на здравеопазването и околната среда от няколко европейски държави. Във всички без изключение са открити значителни количества замърсители, 13 химически отпадни продукта (фталати и др.) са открити във всички членове на ЕП. Колкото до министрите, в тях, освен другото, се откриват следи от идентични химически вещества. А в САЩ в Центъра за контрол на болестите са установили присъствието на 148 отровни химикала в кръвта и урината на американци от всякаква възраст.

Подобно на скока в консумацията на рафинирана захар и бързото влошаване на съотношението между  омега-3 и омега-6, появата на тези отровни вещества в околната среда и в телата ни е напълно ново явление. То също датира от Втората световна война

Интересни данни предоставя и Патрик Холфорд: Количеството плодове и зеленчуци, консумирани средно на човек за година, съдържа 4,5 л пестициди. Първото семейство пестициди бяха хлор-органичните, които бяха толкова токсични и непоносими, че някои от тях бяха забранени в Европа (но не и в много развиващи се страни–износители). Те бяха заменени с фосфор-органичните и сега само в Обединеното Кралство над 25 тона пестициди се използват всяка година за увеличаване на реколтата. Много от тези съединения са канцерогенни, свързани с вродени дефекти или намалена плодовитост; те са токсични за мозъка и нервната система.

Влиянието на пестицидите води до депресия, отслабване на паметта, пристъпи на агресия и болестта на Паркинсон. Според проф. Уилям Рий пестицидите се свързват с прояви на астма, екземи, мигрена, възпалителен чревен синдром и ринити.

Холфорд задава логичния въпрос: Защо правителството допуска пестициди, щом са толкова вредни? Аргументът е, че в много ниски дози те не са вредни за хората. Но тестовете се правят само за отделни пестициди. Никой не е проверил, пък и не би могъл да провери безкрайния брой съчетания от пестициди, на които редовно сме изложени.

 

Проверка, извършена през 1998 г., продължава Холфорд, показва, че всеки 3 от 4 марули съдържат повече от един пестициден остатък.  Множество остатъци върху други храни – ябълки, круши, моркови, портокали, целина и ягоди – са повсеместно срещани. Всичко това обогатява коктейла от пестицидни остатъци, чиято комбинирана токсичност е напълно неизвестна! Изследвания показват, че пестицидите могат да бъдат стотици пъти по-токсични в комбинация, отколкото поотделно!! Лица с отслабена детоксикираща функция – деца, възрастни, стресирани – са по-чувствителни на токсини, така че “безопасните нива” са относително безсмислени.

Миенето на продуктите с вода има малък ефект, тъй като повечето пестициди са създадени така, че да устояват на отмиването от дъжда. Изследвания на картофи, ябълки и броколи показват между 50% и 93% остатъци след измиване с вода, допълва Холфорд и продължава:

След 50-те години на ХХ век над 3500 произведени от човека химикали си пробиха път в обработената храна заедно с остатъци от пестициди, антибиотици и хормони в основните храни като зърнените и месото.

Отминаха годините, когато оптималното хранене означаваше точен баланс на хранителните вещества в храната. Сега е важно да се избягват вредните химикали и да се защитим от тези, които не могат да бъдат избегнати.

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *