ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

Iliana_BookCover-210x300-1-210x300

Основната характеристика на храненето в  индустриалните общества е, че се потребяват много животински продукти и преработени храни. За това допринася една от най-популярните заблуди, че необходимите белтъчини не могат да се набавят от растителни източници.

Друга  разпространена заблуда ни  внушава, че месото и животинските продукти са най-добрият източник на желязо. При изследване на хранителните навици на китайците, обаче, се констатира, че  въпреки ограничената употреба на животински продукти, кръвта им е богата на желязо.

САЩ заемат първото  място в света по “болестите на изобилието” (инфаркт, рак, диабет, остеопороза, затлъстяване). Разликата с китайците е очевидна: при китайците само 7% от поеманите белтъчини (протеини) са от животински продукти, докато при американците този дял е 70%. Десет пъти повече! И основната причина за това са дългогодишните внушения, че животинските продукти са най-добрият източник на протеини. Все едно някой производител на автомобили да ви убеди, че само от него можете да си купите автомобил. Представата, че е трудно да си набавите достатъчно белтъчини от растителното царство, е откровена заблуда.

Според д-р Пол Томас, от гледна точка на хранителните вещества няма нищо уникално в месните продукти, което не може да бъде набавено с други храни. Растенията също съдържат белтъчини. Иначе откъде си набавят белтъчини тревопасните животни? Макар че китайците изяждат с 20% повече калории от жителите на Северна Америка, американците са с 25% по-затлъстели.

И според Харви Дайъмънд заблуда е твърдението, че месото и другите животински продукти са най-добрият източник на желязо и без тях рискуваме да си навлечем анемия. Дори при строгите вегетарианци анемията, дължаща се на недостиг на желязо, е рядко явление. Освен това витамин С, който увеличава извличането на желязо от храната, се съдържа в растителните, а не в животинските храни. Според данните, хората с най-голяма консумация на растителни влакна имат най-богата на желязо кръв. А месото и другите животински продукти не съдържат растителни влакна.

Показателен факт, когато говорим за високата консумация на животински продукти, е смъртността от рак на гърдата: при американките тя е с 500 % по-висока от тази при китайките.

Д-р Пол Стит, световно известен биохимик, казва: “Лекарството срещу рака няма да бъде открито под микроскопа, а на трапезата!”   

Ето какво казва д-р Кембъл: В големите градове на Китай под силно западно влияние, където се е увеличила консумацията на месо и млечни продукти, веднага са зачестили случаите на рак, сърдечни заболявания и диабет. Животинските продукти са пренаситени с холестерол и мазнини, които ни задръстват и са напълно лишени от растителните влакна, които ни прочистват. Променете храненето си така, съветва д-р Кембъл, че 80 до 90% от поеманите белтъчини да бъдат с растителен произход и само 10 до 20 % - с животински произход. Направете свое основно ястие плодовете, зеленчуците, зърнените и бобовите храни.

Говорейки за затрудняващите организма храни, нека си припомним, че храносмилането изисква огромна енергия. Суровите храни (плодове, зеленчуци) изискват най-малко енергия за обработка. Спестената енергия от намаляването на работата на храносмилателния тракт автоматично се пренасочва за прочистването от отпадъци, за възстановяването на организма.

Бързият ефект на медикаментите е примамливо качество и хората се подлъгват. При храната е същото: благодарение на усилията на виртуозни химици, кулинарията в днешно време се превърна в изкуство. Но прави впечатление следната зависимост (и тя е лесно обяснима) – колкото храната е по-неустоима на вкус, толкова е по-опасна. Благодарение на формираните вече нови навици, ние забравихме естествения вкус на храните и гордо приготвяме все по-изкуствени, все по-измислени храни, наблъскани с консерванти, оцветители, овкусители и т.н.

Силно ме впечатли признанието на Харви Дайъмънд: колко години от живота си трябваше да дам, за да разбера, че с храната съм задоволявал само вкусовите си усещания, а не потребностите на тялото ми! Ако честно си направим равносметка, ще видим, че това се отнася почти за всеки един от нас.

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *