ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

Iliana_BookCover-210x300-1-210x300

Прекомерното подкиселяване на вътрешната среда на организма е още един особено красноречив пример за това как излишествата изчерпват наличностите и резервите от полезни вещества, водят до дефицити, нарушаване на баланса и предизвикване на редица здравни проблеми.  Много хора изпитват последствията на това подкиселяване без дори да се замислят за причините. Храненето, включително, разбира се и компенсаторното действие на хранителните добавки, отново излизат като водещ фактор и затова считам, че повече информация ще е полезна.

Нормално вътрешната среда на организма е слабо кисела и това позволява вътрешните органи да функционират оптимално и да не се затруднява обмяната на веществата. От изключително значение е да се избегне прекомерното подкиселяване.

Обаче, редица фактори – стрес, намалена двигателна активност и особено неправилното хранене, могат да станат причина за повишаване киселинността на организма и за нарушаване обмяната на веществата.

Признаците за подкиселяване могат да бъдат хронична умора, главоболие без определени причини, хроничен синузит, трудно повлияващ се от лечение, ускорено развитие на остеопороза и артроза, бавно зарастване на счупени кости, чести алергични реакции и кожни проблеми, намален тургур и еластичност на кожата и лоша миризма на потта, често безсъние и др. 

Всички храни се разделят най-общо на кисели и алкални, като определящият критерий за това не е вкусът им, а съдържанието на определени вещества. Според специалистите идеалният хранителен режм трябва да включва 80 % алкални храни и не повече от 20 % кисели храни.

Кисели храни” са месо и месни изделия, животински вътрешности, яйца, бяло брашно, захар и съответно тестени изделия и сладкиши, кафе, алкохол, газирани напитки и др.

Алкални храни са всички плодове и зеленчуци (включително и киселите, като портокали, грейпфрути, лимони ), гъби, билкови чайове и негазирани минерални води и др.

Повишената киселинност, например, при хора, които консумират повече месо, тестени изделия или сладкиши и по-малко плодове и зеленчуци, които прекаляват с кафето, алкохола и газираните напитки, може до известна степен да бъде неутрализирана чрез по-интензивни физически натоварвания, предизвикващи изпотяване.

Обаче, тъй като днес това се прави от малцина, организмът си помага по друг начин – като извлича от костите и ставите минерални вещества като калций и магнезий, за да свързва с тях излишните киселини. Последиците са ясни – ускорено разреждане на костното вещество и износване на ставните хрущяли с последващо развитие на остеопороза и артроза, болки и схващане на мускулите и др.

Нека да видим един пример как бихме могли да противодействаме на щетите за костите и ставите, до които водят излишествата, как да компенсираме предизвиканите дефицити и проблеми:

Посоката от излишества към дефицити е предвидима и би усложнила проблемите, ако не вземем мерки. Първите изводи, които следва да си направим, е да преминем принципно към хранене с превес на алкалните храни. След това трябва да добавяме витамин D, калций, магнезий и други минерали към храната си. Има обаче и друг проблем:

Днес медицината разполага с достатъчно данни, които показват, че свободните радикали (които увреждат тъканите) ускоряват процесите на дегенерация и увреждане на ставите. Това твърди и д-р Нийл Барнард, Президент на Лекарската комисия за надеждна медицина и автор на “Хранете се правилно, за да живеете по-дълго”: за да неутрализираме действието на свободните радикали, трябва да приемаме храни, богати на антиоксиданти – витамин С, витамин Е, витамин А, селен и др. Тази синергична комбинация Форевър Ливинг Продъктс залага в A-Beta-CarE, а Pomesteen Power спокойно мога да кажа, че е най-мощният антиоксидантен коктейл на пазара. 

Изследване в Масачузтс например, показва, че хора, приемащи по-големи количества витамин С и витамин Е с храната си, имат по-слаби болки в ставите и при тях загубата на хрущялна тъкан в коленните стави е по-слаба, отколкото при останалите хора. Друго проучване с продължителност 3 месеца върху 30 пациенти с ревматоиден артрит показва, че ежедневното приемане на противовъзпалителни  в комбинация с витамин Е упражнява по-добър ефект върху заболяването. Това важи както за намаляването на ставните болки, така и за намаляване на времетраенето на сутрешна скованост и за увеличаване на обема на движение в болните стави, а също и за подобряване на общото състояние и на самочувствието на болните.

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *