Захарта и алкохолът са лоши, нали? Експерт разкрива някои от най-популярните митове по темата!

Woman-Chocolate-Teeth

(Natural News) Често ни се казва, че шоколадът, алкохолът и дори кафето са лоши за нас. Тези, които се опитват да живеят по-здравословен начин на живот, често ще намалят тези така наречени пороци. Но наистина ли е толкова просто? Не съвсем, според Merlin Thomas, професор по медицина в университета Monash University in Melbourne,  Австралия.

В новата си книга "The Longevity List" Thomas прави по-задълбочен поглед върху съветите за насърчаване на здравето, които често се изплъзват, и дава на всеки свой собствен научно подкрепен опит. По-долу са изброени някои от митовете, които анализира в книгата си:

Шоколадът е нездравословен:

Няма съмнение, че шоколадът е зареден със захар, мазнини и калории. Така че защо някои проучвания свързват шоколада с подобрено сърдечно здраве? Това се дължи на факта, че какаовата зърна съдържат голямо количество полезни растителни хранителни вещества като флаваноли. Тези химични съединения допринасят за вкуса на шоколада, както и за намаляване на честотата на високото кръвно налягане и сърдечните заболявания. Теоброминът е друго забележително съединение, което има подобен на кофеин ефект, и е отговорен за увеличаването на настроението, което често изпитваме, след като хапехме на шоколад. Thomas  отбелязва обаче, че флавонолите и теоброминът са най-богати в тъмния шоколад. Млечният шоколад и белият шоколад имат значително по-малко количества и от двата вида, така че да се извлечете максимума от шоколада се стремете той да бъде тъмен.

Храната поглъща алкохола:

Има история на старите съпруги, която казва, че яденето преди пиене ще помогне да се усвои алкохолът и да се предотврати махмурлука.  Thomas  казва, че в това има ядро от истина. Стомахът, пълен с храна и алкохол, ще излива своето съдържание в червата с много по-бавно темпо, отколкото когато е празен. В червата се намира истинската абсорбция на алкохола, така че поемането на храната няма да доведе до това по-малко алкохол да влезе в нашата система, просто ще забави значително транзита му.

Шампанското и пенливото вино ще ви опият:

В сравнение с негазираните алкохолни напитки, пенливото вино и шампанското ще ви опият много по-бързо. Това се дължи на мехурчетата  ̶  тези мехурчета запълват стомаха ви и го принуждават да изхвърля алкохолното съдържание в червата по-бързо от нормалното. Скоростта на абсорбция на алкохол се увеличава и получаваме по-бърз ефект. Thomas   добавя, че пиенето на шампанското ледено студено и промяната на температурата на корема ни ускорява процеса. Вземането на шампанското по-топло намалява шансовете за опиване, както и разбъркването му като коктейл.

Бирата ви прави с  голям корем:

Thomas   казва, че това не е задължително вярно. Бирата може да съдържа значително количество калории, но това не е нещо, което се съхранява в тялото ви като мазнина. Алкохолът е токсичен и принуждава черния дроб да попадне в прекомерно бързане, за да изгори излишния алкохол, като не оставя място за изгаряне на мазнини. Така че защо някои мъже имат бирен корем? Две неща: пол и възраст. Мъжете са склонни да трупат килограмите около корема си, докато възрастта забавя метаболизма.

Кафето ви отрезвява:

"След като алкохолът е в кръвта ни, няма връщане", пише Thomas  . "Кафето не прави нищо за метаболизма ни и всъщност ускорява изпразването на стомаха, което като мехурчета може да послужи за увеличаване нивото на алкохол." Когато имате алкохол във вашата система, всичко, което можете да направите, е да чакате.

Водата помага при махмурлук:

По-конкретно водата намалява умората, като предотвратява дехидратацията. Алкохолът не позволява на мозъка да каже на бъбреците да запазят водата, затова вероятно ще използваме банята, когато пием. Това не е съвсем вярно. Thomas   твърди, че увеличаването на приема на вода ще увеличи само пътуванията в банята, които предприемаме, но няма да спре дехидратацията.

Ликорисът помага при махмурлук:

Сега това наистина може да работи. Ликорисът (женско биле) съдържа химикал, който помага на  нашите бъбреци да произвеждат по-малко урина, което означава, че е по-малко вероятно да получим махмурлук. Но не  прекалявайте много щастливо с ликориса. Прекалената употреба може да причини задържането на  твърде много течности и да повиши кръвното ви налягане.

Червеното вино е добро за вас:

Червеното вино е натоварено с антиоксидантно действащи съединения, така че пиенето на повече от него е по-добре, нали? Не всъщност, казва Thomas : "Вместо това, умереността изглежда е ключът. Общите резултати за здравето на умерените винени напитки са почти същите като тези при умерените пиячи на бира или тези, които имат чаша скоч или джин всяка вечер. "

Ако искате да прочетете повече истории за здравето ни и как са засегнати от нашата храна и напитки, просто посетете MindBodyScience.news днес.

Friday, October 27, 2017 by: Frances Bloomfield

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *