Разбира се, наднорменото тегло е лошо за вашето здраве – но това е и йо-йо диета

Scale-Weight-Frustrated-Unhappy-Diet-Exercise-Female

(Natural News) Всички знаем, че наднорменото тегло е лошо за вашето здраве, така че, когато забележите, че сте качили няколко килограма, е естествено да направите всичко възможно, за да ги свалите. Въпреки, че със сигурност не бихте искали да си останете затлъстели, свалянето и качването на килограми не бива да се прави по навик, тъй като ново проучване показва колко по-добре ще бъдете, ако сте запазили здравословно тегло на първо място.

Проучването разглежда ефектите, които имат петте начина на живот върху здравето на човека: пиене на много малко или никакъв алкохол, избягване на тютюнопушенето, упражнения, консумиране на здравословни храни и поддържане на здравословно тегло. Това беше последното поведенческо изследване, открояващо резултатите върху кръвното налягане на участниците.

Тези резултати получиха много внимание, защото дойдоха след изучаване на 4630 души в продължение на 25 години. Участниците са на възраст между 18 и 30 години, когато са започнали изследването през 1985 и 1986 г. Те са били проследени през годините до достигане на средна възраст и изследователите откриха, че тези, които поддържат здравословно тегло през изследвания период, дават най-добрите показания за кръвното налягане, независимо от другите им здравословни навици. Даже да останеш физически активен и да поддържаш здравословна диета, няма този ефект върху кръвното налягане, както здравословното тегло.

Новините не биха могли да бъдат по-навременни, тъй като празниците се приближават, време, когато много хора пренебрегват идеята, че ще работят с тези излишни килограми през новата година. Все още можете да се насладите на тиквата на баба на Деня на благодарността, но не се оставяйте да се разхождате през ноември и декември, мислейки, че ще бъде чудесно, ако ще правите  фитнес  идващия януари.

Въпреки, че другите четири вида поведение нямат толкова голям ефект върху кръвното налягане колкото поддържането на здравословно тегло, изследователите побързаха да предупредят, че и те  са много полезни за вашето здраве. Когато изследваха петте поведения в комбинация, откриха, че хората, които поддържат поне четири от тях, имат 27% по-голяма вероятност да имат нормално кръвно налягане, отколкото високо кръвното налягане, когато стареят.

Високото кръвно налягане води до сърдечни заболявания, инсулт и когнитивен спад.

Високото кръвно налягане е наречено "мълчалив убиец", защото често няма забележими симптоми в ранните етапи. Смята се, че около един на всеки трима възрастни американци - общо 75 милиона - живеят с това състояние, което може да увеличи шансовете им за сърдечни заболявания и инсулт. Смята се, че в САЩ има над 1000 смъртни случая дневно.

Не е само сърдечно заболяване и инсулт, за които трябва да се притеснявате, когато имате високо кръвно налягане. То също така е свързано със загубата на памет и когнитивния спад, като едно проучване установи, че всяко покачване от 10 mm Hg в систоличното кръвно налягане на човек увеличава риска от когнитивно понижение с 4,1%.

Ако вече сте с наднормено тегло, не взимайте тази новина като извинение да не правите нищо, така че теглото ви да не се колебае. Трябва да постигнете здравословно тегло, а след това да направите всичко възможно да го поддържате, ако искате да увеличите шансовете си за здравословно кръвно налягане, докато сте на възраст. Започнете с елиминирането на преработените храни и захарта от диетата си  и отклонете изкуствените подсладители. Фокусирайте се върху консумацията на органични плодове и зеленчуци, чист белтък и някои цели зърна. Средиземноморската диета е чудесен избор за здравето на сърцето, като се съсредоточава върху зехтин, риба, птици и пълнозърнести храни, като същевременно ограничите обработеното и конвенционално отглеждано червено месо. Никога не е твърде късно да направите положителна промяна в диетата си и това в крайна сметка може да ви спести живота.

Friday, October 27, 2017 by: 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *