ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

Iliana_BookCover-210x300-1-210x300

За да се захванеш с голямо начинание, каквато е битката за здравето ти, трябва да се подготвиш, да се образоваш. Не се захващай с важно начинание, без да си подготвен. Първата стъпка е да четете много, да прочетете купища информация. 

При всяко ново за нас начинание ни пречи липсата на знания. Но в още по-коварна степен ни пречат безвъзвратно остарелите знания, защото поддържат  заблудата, че “знаем” – “О, ами това е ясно”, “Това съм го учил толкова години”, “Е, как е възможно, след като сме учили, че ...”. Ако сте добре образовани и особено ако сте здравен специалист, ще трябва да се от-учите от голямата част от всичко научено досега и да започнете отначало, с допускането в главата ви на твърде “разрушителната” мисъл, че природното лечение може би действително работи.

Ако не сте високо образовани, ще трябва да се откажете от опасенията и страха от четенето и проучвателната работа. Човек, който не чете, не е в по-добро положение от този, който не може да чете.

Не мога да ви кажа колко хиляди пъти хора са ме питали, казва Andrew W. Saul, как да решат своя здравословен проблем. Не отнема много време формулирането на въпрос като: “Какъв е Вашият съвет за това състояние, докторе?” Ех, защо и отговорът не беше толкова бърз и лесен, като въпроса.

Няма безплатен обяд, няма бърз “ремонт” или магическа пръчка за възстановяване на здравето. Научиха ни да очакваме магически куршум, нов чудодеен медикамент, нови постижения в хирургията или нова трансплантация на органи. Но особеното е, че междувременно ни “научиха” да не вярваме в лечебната мощ на Природата и в огромните терапевтични ползи от промените в начина на живот, от вегетарианската диета, от пресните сокове, от естествените добавки.

Бих искал да имаше лесни решения на здравните проблеми на хората. Но няма. Има решения, но те не са лесни. След повече от 30 години практика в природното лечение вече съм най-близо до най-кратката и същевременно най-важната препоръка. Това е и отговорът на въпроса ”Докторе, какво да правя?” и той е: Трябва да промените целия си живот.” Променете живота си. Ако искате да подобрите състоянието си, това трябва да направите.

Днес вече е налице нова парадигма, пред нас се отваря един изцяло нов начин на виждане за здравето. “Дай на човека една риба и той утре пак ще бъде гладен. Научи го да лови риба и винаги ще има храна.” Това е моята лична и професионална философия, защото това е вярно”, приключва Dr. Andrew Saul.

Когато решим да поведем битката за своето здраве, нека си припомним думите на Дон Хуан, магьосникът-учител на Карлос Кастанеда: “Основната разлика между обикновения човек и воина е, че воинът приема всичко като предизвикателство, докато за обикновения човек то е или благословия, или проклятие.”  Така е, нали? Всяко тежко събитие, всяка тежка болест трябва да се възприема като предизвикателство, като възможност за ново развитие, иначе остава да се изживяваме като поредната жертва на съдбата, на някакво проклятие, на лошия късмет. А знаете ли, че в китайския език думата за “криза” е същата като думата за “възможност”?! Винаги има какво да се научи от хилядолетната китайска мъдрост. Запомнете това. И хубаво се замислете защо именно тези две думи са еднакви? 

Харесва ми посланието на Дон Хуан, защото директно насочва към работещия подход за постигането на съвършено здраве. А моето желание чрез тази книга е да ви вдъхна увереността, че можете не само да поддържате здравето си, но и да го възстановите. По тази причина отричам фатализма, който заклещва в капана на обречеността много хора. Примамките, за да ви вкарат в капана, са някои от най-популярните виждания, които много често, почти редовно чувам. Болестта се схваща като почти закономерна, фамилна традиция, като кармична разплата, като наказание или, обобщено, като част от уроците, които трябва да се научат на тази земя.

Вече знам и искам убедено да ви кажа, че преди да се изявят като болест, “уроците” са били подавани в далеч по-благоприятна форма. Това просто са били сигналите на тялото, които по сила са правопропорционални на пренебрегването им – колкото повече пренебрегваме сигналите на тялото, толкова по-силни стават.

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *