Лимфната система може да бъде истински лечител на тялото

lymph-nodes-stomach-300x175

Лимфната система е паралелна на сърдечно-съдовата система, която носи кръв из цялото тяло. Лимфата съществува в пространствата между повечето клетки и тъкани в тялото. Капилярите на лимфната система са с дебелина само една клетка, правейки много лесно и за полезния, и за токсичния материал да преминава през тази тънка преграда.

Тези капиляри носят лимфа към по-големите лимфни съдове, които се свързват с лимфните възли. Сливиците, далакът, тимусът също са част от лимфната система. Лимфата не се съдържа в епидермиса, ноктите, косата, ретината, хрущяла и мозъка.

Лимфната система е от съществено значение за възстановяване на тъканите и възпалението в повечето органи на човешкото тяло.

Всяка дисфункция в лимфната система, независимо дали поради генетични причини или получена по-късно, води до блокиране на лимфния поток. Дисфункцията също води до увредена имунна система, което дава възможност на злокачествените тумори да се заселят в лимфните възли.

По време на възстановяването на тъканите, лимфните клетки остават отделени от кръвните клетки. Това може лесно да се види, но учените не знаят как това се случва. Те са идентифицирали няколко молекули, които според тях са отговорни за регенерацията на тъканите, но учените не са неясно за точния процес, който протича по време на регенерирането на тъканите.

Учените са много по-наясно за това как работи лимфедема. Лимфедемата е причинена или от недобре работеща лимфна система, блокаж или хипоплазия – непълно развитие на лимфната система.

Генетиката е в играта, поне отчасти. Обаче повечето случаи на лимфедема са свързани също така и с неизправности в други органи и системи.

Лимфната система може да предлага решение за рака

Лимфната система служи като проводник за разпространението на туморните клетки в лимфните възли. Рак, локализиран в лимфните възли, играе много голяма роля в определянето на прогнозата при пациенти с ракови заболявания и дали болен от рак пациент трябва да получи химиотерапия след операция.

Колкото и да е важна лимфната система за развитието на рака, много малко се знае за това как туморните клетки навлизат в лимфната система и се разпространяват.

В действителност, някои изследователи предполагат, че щом туморните клетки завземат лимфната система, високото интерстициално налягане при повечето ракови заболявания практически води до изключване на лимфната система. Злокачествените туморни клетки буквално се възползват от механизмите на имунната реакция, доставяйки ракови вместо регенеративни молекули.

Brad Chase

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *