10 топ факта за магнезия

images (1)

Въпреки че съм прекарала последните 20 години, фокусирана върху един минерал, магнезия, това не ме прави  специалист защо магнезият прави толкова много за тялото. Повечето хора са с недостиг на магнезий. Затова изброих по-долу първите топ 10 факта и няколко състояния, свързани с магнезия. Съществуват няколко противопоказания за магнезиевата терапия, но най-често отказването от нея е неразумно. Освен това, при хора с дефицит на магнезий, високата доза витамин D може да доведе до по-нататъшно изчерпване на нивата на магнезий. Големият брой заболявания поради магнезиев дефицит (над 60) затруднява лекарите да диагностицират истинската им причина.

Шестдесет и пет състояния, свързани с дефицита на магнезий

Съгласно FDA, не ми е позволено да кажа, че магнезият може да лекува болести. Това би поставило магнезия в категорията на медикаментите, защото FDA (немедицински орган) казва, че само медикаментите могат да лекуват заболявания. Въпреки това твърдя, че магнезиевият дефицит непрекъснато се диагностицира погрешно като много различни заболявания, така че аз просто предлагам тези хора да лекуват своя магнезиев дефицит. Използването на високи дози магнезий (600-1200 mg елементарен/елементен магнезий на ден) за мигрена, високо кръвно налягане, ангина, диабет, висок холестерол, мускулни крампи и спазми, нервно изтръпване и изгаряне е далеч по-малко инвазивно от незабавното предписване на медикаменти. Наблюдавала съм хиляди хора, използващи терапевтични дози от не-слабителен вид магнезий с огромен успех.

Защо лекарите знаят толкова малко за магнезиевия дефицит и го бъркат с много други заболявания?

 1. Магнезиевият дефицит е повсеместен, засягайки 70-80% от населението.
 2. В медицинския институт не научихме нищо за основните хранителни вещества, макар че всяка биохимична реакция в тялото се улеснява от минерални и витаминни кофактори.
 3. Много земеделски земи са доста изчерпани от магнезий и е рядко фермер да замества магнезия и други минерали, използвайки скален прах.
 4. Кръвният тест на серумния магнезий е неточна мярка за магнезий в тялото, поради което магнезият дори не е в стандартния електролитен панел. В доклад Лонг и Романи искаха да "подкрепят необходимостта от идентифициране на лесни и възпроизводими методи за оценка на серумните и клетъчните магнезиеви нива и за идентифициране на магнезиевия дефицит с цел да се облекчат свързаните с него патологични състояния". Те потвърдиха, че серумният магнезий е "лош предиктор за съдържанието на тъканния магнезий и наличността."

Топ 10 факта за магнезия

 1. Магнезият е необходим за правилното функциониране на 700-800 ензимни системи в организма - затова е замесен в множество симптоми и 65 здравословни състояния.
 2. Повечето хора в САЩ, 70-80%, са с дефицит на магнезий.
 3. Излишъкът от калций в храненето изчерпва магнезия в организма, а много хора приемат твърде много калций, било като добавки, било в обогатени храни или млечни продукти.
 4. Магнезият често е много недостатъчен в почвата и в предлаганите храни, особено в "модерните" преработени храни, така че той трябва да бъде добавян.
 5. Много форми на магнезиеви добавки предизвикват слабително действие, което им пречи да се приемат в терапевтична доза за облекчаване на магнезиевия дефицит и неговите симптоми. Обаче е възможно да се използва течен магнезиев хлорид, нелаксативна форма на магнезий, която може да се приема в терапевтични дози.
 6. Дефицитът на магнезий може да причини митохондриална дисфункция. АТР (аденозин трифосфат) енергийните молекули се произвеждат в митохондриите чрез цикъла на Кребс. Шест от 8-те стъпки в този цикъл зависят от адекватните нива на магнезий.
 7. За да ви помогна да идентифицирате нуждите от магнезий, ги представих в "100 фактора, свързани с недостига на магнезий".
 8. Тестът за серумен магнезий е неточен, но все още е стандартният тест, използван в болници, клиники и в повечето клинични изпитвания, а дори не се появява на стандартен електролитен панел. Полезен и по-точен тест – магнезиевият RBC, трябва да бъде използван във връзка с клиничните симптоми. Но окончателният Йонизирана Магнезиев Кръвен Тест не е на разположение на обществеността.
 9. Дефицитът на магнезий е основен фактор при хроничните заболявания - диабет, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, висок холестерол, мигрена, IBS и киселини в стомаха. Освен това медикаментите, използвани за лечение на всички тези състояния, изчерпват магнезия, като често влошават симптомите. И все пак, FDA ми казва, че ако кажа, че магнезият може да помогне при лечението на тези състояния на магнезиев дефицит, това прави магнезия медикамент, което трябва да се подложи на скъпи тестове за медикаменти!
 10. Теломерите държат ключа на стареенето, както прави и магнезият, който предотвратява влошаването на теломерите.

by Carolyn Dean, MD, ND

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *