ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

Iliana_BookCover-210x300-1-210x300

В следващите няколко реда искам да ви запозная най-общо с витамините от група В. За целта съм използвала публикации на Патрик Холфорд, Хеш Голдстайн, д-р Джон Маркс и др.

В-витамините са водно разтворими и излишните количества лесно се отстраняват с урината, така че общо взето са с много ниска токсичност. Тиаминът (В-1), рибофлавинът (В-2), пантотеновата киселина (В-5) и биотинът (В-7) не показват признаци на токсичност до нива най-малко сто пъти по-високи от препоръчителната  дневна доза в САЩ. Витамин В-3 във вид на ниацин причинява зачервяване в дози от и над 75 мг. Това е част от естественото му действие и следователно обикновено не се смята за токсичен ефект. 

Витамин В-1 (Тиамин)

Разтворим във вода

Необходим за: Освобождаване на енергия от въглехидратите (захар и скорбяла), протеините и мазнините. Запазва мозъка и нервната система да функционират нормално. Помага за поддържане на енергията и издръжливостта на тялото и ума. Помага за поддържане функционирането на храносмилателния тракт, а също и за поддържане на здравословен апетит. 

Симптоми за недостиг: Умора, депресия, невъзможност за концентрация. Ако е оставен без внимание, нарастването на дефицита ще доведе до мускулни крампи, загуба на апетит, загуба на тегло. А екстремният дефицит води до бери-бери.

Витамин В-2 (Рибофлавин)

Разтворим във вода

Необходим за: Използване на хранителната енергия, протеините, мазнините, заедно с другите В-витамини. Носи водород чрез системата и помага на тялото да използва кислорода, за да получи енергия от храната. Важен е за здрава кожна тъкан и за очите. 

Симптоми за недостиг: болезненост и напукване в ъглите на устата или люспести, мазни обриви по лицето, подути мембрани в устата с пурпурен оттенък върху езика. Очите могат да кървясат, постоянно сълзене и да се чувстват раздразнени през цялото време.

Витамин В-3 (Ниацин)

Разтворим във вода 

Необходим за: Използване на въглехидратите, протеините и мазнините заедно с другите В-витамини. Поддържа нервните тъкани, кожните тъкани, както и храносмилателния тракт здрав. 

Симптоми за недостиг: безсъние, главоболие, раздразнителност, храносмилателни смущения, както и червеникав, болезнен, подут език. Крайните дефицити водят до пелагра.

Витамин В-6  (Пиридоксин)

Разтворим във вода 

Необходим за: метаболизма на протеините, така че изискваното от организма количество В-6 зависи много от поетото количество протеини. Витамин В-6 също е необходим за усвояването на аминокиселините и транспортирането им до различни части на тялото. Играе важна роля при освобождаванета на енергия за клетките в организма. Следователно има пряка и важна роля в производството на червени кръвни клетки и правилното функциониране на нервната тъкан.

Симптоми за недостиг: Конвулсивни припадъци, мазен обрив около очите, пукнатини в ъглите на устата, възпаление на потните жлези, нервни разстройства, болезнен и груб език. Продължителният дефицит може да доведе до виене на свят, гадене, повръщане, анемия и камъни в бъбреците. Орални стероидни контрацептиви и алкохолизмът са две практики, които лишават толкова много B6 от тялото, че е невъзможно да се възстанови витамина чрез диета.

Витамин В-12  (Кобаламин)

Разтворим във вода

Необходим за: Формирането и функционирането на всички телесни клетки, защото е необходим за метаболизма на всички основни хранителни вещества, протеини, мазнини и въглехидрати, а също и за метаболизма на нуклеиновите киселини. Особено важен е за образуването на червените кръвни клетки (например, при предотвратяването на злокачествена анемия).

Симптоми за недостиг: Болезнен език, болки в гърба, лошо храносмилане, слабост, запек или диария, загуба на тегло, усещане за настръхнала кожа (лазене) в ръцете и краката са ранни предупредителни симптоми, че започва увреждане на централната нервна система. Продължителният дефицит води до умствени дефекти, увреждане на централната нервна система, заблуда, психоза и евентуално смърт.

Следващите четири витамини са част на групата на В-витамините, често наричани провитамини:

Биотин (В-7 или витамин Н)

Водоразтворим

Други по-малко популярни имена на биотина са “коензим R” и “витамин Н”.

Необходим за: работа, свързана с метаболизма на мазнини и протеини. Също се изисква биотин за освобождаването на енергия от глюкоза, захар и за синтеза на някои аминокиселини и други киселини.

Симптоми за недостиг: Екзема на лицето и тялото, загуба на коса и парализа. Тъй като биотинът може да се създаде в тялото, дефицитите са рядкост. Единствената възможност за дефицит идва, ако някой яде суров яйчен белтък, които съдържат вещество, което пречи на биотина да се включи в кръвния поток.

Холин

(Водоразтворим) 

Необходим за: Транспорт и метаболизъм на мазнините в тялото.

Симптоми за недостиг: Много малко се знае за този витамин, но дефицити са малко вероятно, защото тялото е в състояние да го направи с помощта на два други В-витамина и аминокиселини. 

Витамин В-5 (Пантотенова киселина)

Водоразтворим

Необходим за: Метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините. Участва в синтеза на холестерол, стероидни хормони и хемоглобин, който е желязо-съдържаща субстанция в червените кръвни клетки. Открит е във всяка клетка на живите тъкани.

Симптоми за недостиг: Не е наблюдаван дефицит при хората и се смята, че е малко вероятно да се случи, освен може би във връзка с други хранителни дефицити. Бактерии в червата създават неизвестни количества, така че учените не са успели да определят от какво количество телата ни се нуждаят.

Фолат В-9 (Фолиева киселина)

Водоразтворим

Необходим за: За формирането на кръвните клетки. За метаболизма на протеини и нуклеинови киселини (субстанции, образувани от всяка клетка за прехвърляне на наследствените характеристики от едно поколение клетки към друго, докато тялото се развива). 

Симптоми за недостиг: Гладък червен език, стомашно-чревни смущения, диария, намаляване на количеството и уголемяване на червените кръвни клетки, известни като макроцитна анемия.

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *