20 съвета за 20 години (2)

665998

След първата статия на Dr. Mercola, която публикувахме, днес предлагаме неговите съвети на тема: „Какво да ядете повече, за да оптимизирате здравето си“

  1. Яжте повече фибри

Може да не смятате това за важно, но когато храните, които ядете, се задържат във вашата система (т.е. в дебелото черво) твърде дълго, започват да се натрупват токсини, които потенциално могат да доведат до рак на дебелото черво. Храните, които ядете, осигуряват необходимите хранителни вещества за здравето на тялото, но след това те трябва да се движат и да излизат от вашата система.

Това е мястото, където фибрите, особено от зеленчуци, ядки и семена, като семена от лен и чиа  са полезни. Фибрите "излющват" чревните стени, за да се ускори движението. Пиенето на адекватните количества вода също подпомага процеса. Фибрите не само са полезни за намаляване на риска от рак, но също така намаляват риска от хронични заболявания като диабет и сърдечни заболявания. Те са полезни дори за вашата белодробна функция. От какво количество фибри се нуждаете? Вярвам, че около 50 грама на 1000 консумирани калории е идеално.

  1. Яжте повече риба

Както може би знаете, протеинът е от съществено значение за здравето. Обаче само е нужно протеинът да съставлява от 10% до 35% от дневния ви прием на калории, а много хора консумират много повече от това. Заместването на месото, което ядете, с риба, е отличен начин да получите нужните протеини, без да поемате твърде много, което може да е по-лошо от дефицита им.

Обаче, по-голямата риба е почти винаги замърсена с живак и други токсини. Изключения биха били уловената дива сьомга от Аляска, сардини, аншоа и херинга – студеноводни риби, които предлагат здравословни мазнини, включително омега-3, без високи нива на замърсители. Уверете се, че рибата, която ядете, е уловена в дивата природа, не е отглеждана в стопанства, има ниско съдържание на живак и други замърсители и е добита отговорно.

  1. Преминете към сертифицирани продукти от хранени с трева крави

Това важи за млякото и маслото, както и за месото, затова, когато си купувате тези продукти, вие знаете, че получавате оптимални минерали и антиоксиданти, както и състав на мастни киселини, както показват проучванията. Тези органични храни също не съдържат антибиотици и други медикаменти, използвани при концентрирани операции за хранене на животни (CAFOs).

Резистентната към антибиотици болест се превърна в основна опасност за общественото здраве, затова купуването на органични меса е нещо, което би трябвало да вземате под внимание.

Същият стандарт трябва да прилагате и по отношение на птичето месо и яйцата.

  1. Правете си ферментирали храни

Ферментиралите храни осигуряват на тялото ви полезни микроби, противодействат на възпалението и контролират растежа на бактериите, причиняващи заболявания. Всичко, от което се нуждаете, е буркан или два, за да започнете.

В червата ви се намира около 85% от вашата имунна система, главно защото там живеят 100 трилиона полезни и патогенни бактерии и играят важна роля в функциите на тялото ви. Когато вашият чревен тракт не е правилно балансиран, може да се появи широк спектър от здравни проблеми, включително алергии и автоимунни заболявания. Ето насока да поставите свое начало на пътя към по-добро здравословно състояние на червата.

  1. Отглеждайте кълнове

Ако не сте чували за невероятните ползи за здравето от консумирането на кълнове от броколи, боб или слънчоглед, ще е полезно да научите, че в сравнение със значителните витамини и антиоксиданти в органичните зеленчуци, микро версията – т.е., кълновете, са като зеленчуци на стероиди. Слънчогледовите семена и граховите издънки са около 30 пъти по-питателни от органичните зеленчуци.

Най-доброто от всичко е, че да си ги отглеждате сами е супер лесно, бързо, ефективно и не изисква много място.

By Dr. Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *