Повишената консумация на диетични фибри рязко снижава риска от първи инсулт

fiber_stroke_risk

Честотата на инсулт в САЩ и западните култури продължава да нараства със зашеметяваща скорост. То отнема живота на близо 150 000 американци всяка година, което прави това обезсилващо заболяване четвъртата водеща причина за предотвратима смърт. Тясно свързан със сърдечните и други съдови заболявания, инсултът е резултат от няколко ключови модифициращи фактора на начина на живот, включително тютюнопушене, липса на редовни физически упражнения и лоши хранителни решения, които стимулират артериалното втвърдяване и образуването на кръвни съсиреци до достигане на стеснена артерия, или смърт.

Диетичните фибри подобряват кръвните липиди и премахват излишните мазнини, за да намалят риска от инсулт
Изследователски екип от Университета в Лийдс във Великобритания публикува резултата от проучване в списанието American Heart Association, което обяснява как предприемането на стъпки за включване на повече фибри във вашата диета може да ви помогне да ви предпазим от страдание от инсулт. Ръководителят на изследователския екип Dr. Diane Threapelton отбеляза: "Повечето хора не получават препоръчителното ниво на фибри, а увеличаването на влакната може да допринесе за по-нисък риск от инсулт ... трябва да образоваме потребителите за продължаващото значение на увеличаването на приема на фибри и да им помогнем да научат как да увеличат влакната в диетата си“.

Препоръчителният дневен прием за фибри е в момента на 25 грама, но повечето хора ядат по-малко от 10 грама, поради високия брой калории, консумирани от все по-рафинирана диета. Хранителната преработка премахва повечето хранителни вещества и влакна от храните, докато засилва с добавени захари, мазнини и ароматизатори, за да предизвика незабавно удовлетворение от вкуса. Диетичното влакно (разтворимо и неразтворимо) идва от растенията, което е критичен хранителен източник, който в голяма степен липсва в много западни диети.

Драматично по-нисък инсулт риск, включвайки десет дневни дози от фибри

Учените са се фокусирали върху осем мащабни проучвания, публикувани в продължение на 22 години, които оценяват въздействието на диетата както върху исхемичния (причинен от кръвен съсирек), така и върху хеморагичния (причинен от изтичане на кръвоносни съдове) инсулт. След коригиране на рисковите променливи като тютюнопушенето и възрастта, изследователите установиха, че за всеки седем грама увеличение на влакната, консумирани ежедневно, рискът от първи инсулт спада със седем процента. Ще трябва да консумирате 6 до 8 порции зърна и 8-10 порции зеленчуци и плодове дневно, за да добиете 25 грама фибри.

D-r Threapelton добавя: " Увеличеният прием на богати на фибри храни като  цели зърна, плодове, зеленчуци и ядки са важни за всички хора и особено за тези с рискови фактори за инсулт като наднормено тегло, тютюнопушене и с високо кръвно налягане. " Водещите източници на диетични фибри включват ядки и семена, бобови растения, овес, пулпа на някои плодове, броколи и моркови. Премахването на рафинирани храни за удобство ще ви позволи да включите достатъчно влакна от естествени източници, за да намалите значително риска от първото събитие на инсулт.

POSTED BY JOHN PHILLIP

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *