Лечение на мозъчната мъгла: 6 храни, които проясняват замъгления мозък

nuts-seeds-organic

Търсите ли лечение за замъгления мозък? Е, аз предприех личното си пътуване, за да науча повече за плюсовете и минусите от консумирането на глутен. Навлязох в една често срещана тема: замъгляване на ума. Също така конвенционално известно като психична мъгла или "мозъчна мъгла" поради консумацията на храни, съдържащи глутен. И обратното: открих, че много хора, които избягват глутена в храната си, доброволно или по препоръка на лекар, отбелязват подобрения в паметта и умствената яснота. Ако някога сте поставили ключовете на колата в хладилника по погрешка или сте търсили колата си в грешната част на паркинга, или просто не сте могли да мислите ясно на пръв поглед без причина, може да сте в състояние да видите връзка.

Често описвани като "нормална част от остаряването", симптомите на замъгления мозък включват леко объркване, забравяне и/или неспособност да мислим ясно. Но това не трябва да бъде вашата съдба!

Някои храни, като изкуствени подсладители и млечни продукти, са свързвани с менталната мъгла. Обаче, все повече и повече лекари установяват, че умствената мъгла е силно свързана с непоносимостта към глутена. В рамките на седмици откакто елиминирах глутена от собствената ми диета, забелязах способността да мисля по-ясно.

За щастие, има няколко храни, които са свързани с подобрени когнитивни показатели, които по природа не съдържат глутен. Уморихте ли се да губите ключовете си? Ето шест храни, от които можете да се възползвате, за да изчистите психическата мъгла и да подпомогнете здравето на мозъка си:

Храни за лечение на мозъчна мъгла

  1. Авокадо: Авокадото е с високо съдържание на олеинова киселина – тази мастна киселина, която играе роля в защитата на невроните. Заедно с другите омега мастни киселини, олеиновата киселина помага да се образува миелиновата обвивка. Тази обвивка на невроните помага информацията в мозъка да се движи със скорост до 200 мили в час. Авокадото също така увеличава здравословния кръвен поток, което подпомага повишената мозъчна функция. Също така подобрява здравето на сърцето. За ефективно лечение на замъгления мозък добавете авокадо във салата си или го намажете на сандвича си и свръхзаредете мозъка си за предстоящите празници.
  2. Боровинки: Наричани “brainberries” от д-р Стивън Плат, боровинките имат едни от най-високите антиоксидантни качества от всички плодове и зеленчуци. Известно е, че подобряват паметта и когнитивната функция. Боровинките имат предпазващи паметта свойства. Те дори са свързвани с превенцията на болестта на Алцхаймер. Добавете боровинки към закуската си и може да не ви се налага да проверявате списъка си със задачи по няколко пъти през деня.
  3. Бобови растения: Не само са удобни за портфейла, но също така спомагат за стабилизирането на нивата на кръвната захар. Те забавят процеса на обработване на въглехидратите. Нашите мозъци се нуждаят от постоянен поток от енергия и бобът върши тази работата. С добавянето на повече бобови зърна към вашата диета, вие добавяте въглехидратна текстура към вашата храна без консумиране на глутен.
  4. Ядки и семена: 30 грама на ден могат да намалят възпалението и да подпомогнат лечението на мозъчната мъгла. Осигуряват ви голям източник на протеини и утоляват апетита ви. В допълнение към високото им съдържание на фибри, ядките и семената са пълни с витамини, минерали и подпомагащите мозъка омега мазнини. Те имат положително въздействие върху здравето на мозъка и сърцето ви. За лесна закуска в движение, осигурете си бадеми, орехи, шам-фъстъци, слънчогледови и тиквени семки (тиквените семки са особено полезни за мъжете).
  5. Дива сьомга: Високите нива на омега-3 мастни киселини в допълнение към астаксантина, В-витамините и аминокиселините правят дивата сьомга победител в подобряването на когнитивната функция. Съществуват множество изследвания, подкрепящи ролята на омега-3 в опазването на здравето на мозъка. В-витамините и аминокиселините подпомагат всекидневната мозъчна функция.
  6. Черен шоколад: Мощните антиоксидантни свойства на черния шоколад и природните стимуланти помагат за повишаване на вниманието. Те също така подобряват концентрацията и стимулират производството на ендорфини. Помагат не само за поддържане здравето на мозъка, но и за подобряване на настроението. Едно до две парченца черен шоколад на ден ще ви осигури всички ползи, от които се нуждаете. Затова не се чувствайте виновни като посегнете към парченце черен шоколад – то ще ви помогне да мислите по-ясно и ще повиши настроението ви.

by Valerie Tunks

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *