Рисков фактор за здравето на мозъка, който настъпва незабелязан от никого

alz-risk-factor

Стратегиите за превенция на болестта на Алцхаймер често се съсредоточават върху храната и физическите упражнения. Макар че тези практики са много полезни, понякога хората пренебрегват друг важен фактор, който може да повлияе на риска от заболяването –  нагласите, отношението.

Оказва се, че отрицателното отношение към стареенето може да доведе до промени в мозъка, подобни на деменция, докато положителното отношение е предпазващо. Мисълта, всъщност, е много мощно нещо.

Поразителни различия, открити в мозъка на хората с негативно отношение към остаряването

Проучване на Йейлския факултет по обществено здраве е проследило 74 възрастни, започвайки от средната им възраст и продължаващо до смъртта им. В началото, отношението на участниците към стареенето и старите хора било оценено чрез анкети. След двадесет години им правили ежегодно сканиране на мозъка, за да определят размера на техния хипокампус – частта от мозъка, която контролира паметта.

Свиването на хипокампуса обикновено настъпва с възрастта, но размерът намалявал три пъти по-бързо при хората, които са имали отрицателен възглед за стареенето. Загубата на обем на тази структура е ключов показател за болестта на Алцхаймер и деменцията. В допълнение, изследването на мозъка им по време на смъртта, приблизително 28 години от началото на изследването, показва, че участниците с отрицателна нагласа към стареенето имат по-големи количества амилоидна плака и неврофибриларни възли, и двете от които са отличителни черти на болестта на Алцхаймер. Сканирането, както и аутопсията след смъртта им, показали удивителни различия между мозъците на хората, които гледали положително на стареенето, и онези, които гледали негативно на стареенето.

"Ние вярваме, че това е стресът, създаден от негативните убеждения за стареенето, които хората понякога се интернализират от обществото, което може да доведе до патологични промени в  мозъка", заяви изследователят Бека Леви в списанието Психология и Стареене.

Отрицателните културни стереотипи на възрастните хора допринасят за болестта на Алцхаймер

Изследването е първото, което показва базиран на културата рисков фактор за болестта на Алцхаймер. Според Леви степента на заболяването в САЩ е пет пъти по-висока от тази в Индия; и диетата е постулирана като причина. Обаче, изследването предполага, че по-скоро културният фактор на преклонение към възрастните хора в Индия, отколкото храната, може да доведе до по-ниската честота, смята Бека Леви. В сравнение с Индия западните общества имат отрицателни към старостта стереотипи и показват много по-малко уважение към този сегмент от населението.

Ако заключението на Леви е вярно, хората, които живеят в страни, в които обществото асоциира менталния упадък с напредналата възраст, вероятно ще претърпят това. И обратното, хората, които поддържат оптимистична виждане за стареенето, вероятно ще останат по-дълго с ясен ум.

"Въпреки че констатациите са обезпокоителни, окуражително да се разбере, че тези негативни убеждения за стареенето могат да бъдат смекчени и позитивните вярвания могат да бъдат подсилени, така че неблагоприятното въздействие да не е неизбежно", добавя Леви. "Аз мисля, че отнасянето към по-възрастните хора с уважение може да има забележимо благотворно влияние за обществото и за възрастните му членове."

Трябва да се отбележи, че проучването изрично оценява отрицателните нагласи към стареенето, а не отрицателни нагласи като цяло. Ако хората се ужасяват и се страхуват от стареенето, това мислене буквално ще подрива мозъка им с времето. Нашият подход е да развиваме позитивна възглед за стареенето, независимо от нагласите и вярванията на обществото. Въздействието на такъв оптимизъм може да бъде далеч по-голямо от това, което досега се е предполагало. Освен това, тъй като от медикаментите за деменцията и болестта на Алцхаймер има малка полза, усилията за предотвратяване на тези състояния са най-добрият подход за борба с тях.

by Mary West

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *