3 медикамента, които могат да увеличат риска от деменция

iStock_000009857676XSmall-400x265

Може би мислите, че като тренирате 3-4 пъти седмично, осигурявате си достатъчно сън и консумирате предпазващи мозъка билки, като куркумин например, вие максимално увеличавате шансовете си да избегнете опустошителни мозъчни заболявания. Обаче, възможно е да има друг сериозен фактор, който значително увеличава риска: свободно продавани без рецепта лекарствени средства и медикаменти по лекарско предписание.

През последните няколко години и особено през последните месеци все повече и повече доказателства сочат, че някои видове лекарствени средства могат да увеличат риска от деменция или болестта на Алцхаймер.

Ново изследване, което наскоро беше публикувано, сочи, че както свободно продаваните, така и изписваните фармацевтични медикаменти могат да унищожат всичките ви усилия да защитите мозъка си от тези видове инвалидизиращи заболявания. Ако редовно приемате някои от трите вида медикаменти, описани по-долу, може би трябва строго да преосмислите нещата и вместо тях да се насочите към някои природни решения на често срещаните медикаменти, споменати по-долу.

  1. Сънотворни помощни средства/медикаменти

Може да се окаже изненада, но дори и основните, свободно продавани без рецепта леки помощни средства за спане могат да доведат до повишен риск от болестта на Алцхаймер. Този тип лекарствени средства, които включват продукти като Nytol, се класифицират като антихолинергични медикаменти. В ново публикувано проучване на Вашингтонския Университет изследователите проследяват  3 434 възрастни в продължение на осем години. Шокиращо, сред онези, които са приемали най-високите дози антихолинергични медикаменти, изследователите са открили 54% по-голям риск от развитие на деменция и 63% по-голям риск от болестта на Алцхаймер. Въпреки че са необходими повече изследвания, резултатите от това проучване са тревожни и изискват по-висока степенна грижа.

За да ограничите риска от възникване на такива заболявания, дължащи се на антихолинергични медикаменти, сериозно помислете да говорите с вашия лекар. Може да е възможно да използвате различни, по-безопасни видове медикаменти за справяне със симптомите ви. Но още по-добре, опитайте се да намерите естествени, природни начини да постигнете по-добър сън през нощта, който да работи за вас. Тези средства са не само безопасни, но по принцип са и по-евтини.

  1. Медикаменти срещу алергия

Друг вид антихолинергични медикаменти, свободно продавани без рецепта и широко използвани в цялата страна, са тези за алергия. Тук се включват антиалергични хапчета като Benadryl и Piriton, които най-често се закупуват без рецепта и често се използват за борба със сенна хрема. Тъй като този тип медикаменти също се класифицират сред антихолинергичните лекарства, затова ги съпътстват и същите предпазни мерки и рискове, както при медикаментите за сън. За щастие, съществуват и алтернативи на медикаментозното лечение на алергии и си струва да опитате преди, или вместо, да  пристъпите към медикаменти.

  1. Медикаменти срещу тревожност и депресия

Дългосрочната употреба на медикаменти, използвани за лечение на тревожност и депресия – много от които се класифицират като бензодиазепини – може да доведе, както до физически, така и до психически проблеми. През 2012 г. проучване на френски университет установи, че сред възрастните над 65-годишна възраст онези, които са вземали бензодиазепини, имат с 50% по-голяма вероятност да развият деменция в рамките на петнадесетгодишен период в сравнение с тези, които не са вземали. В подкрепа на тези констатации проучване, публикувано в The American Journal of Geriatric Psychiatry през 2009 г., заключава, че дългосрочната употреба на бензодиазепини е значимо свързана с повишен риск от деменция и други здравни проблеми.

Вместо да се излагате на такива рискове, обмислете естествените природни алтернативи, за да намалите тревожността, стреса и депресията. Дейности като тренировки, медитация, йога, здравословно хранене, редовен сън и множество други здравословни, природни навици могат да помогнат. В допълнение, помислете за използване на хранителни добавки за подобряване на настроението като безопасно, природно алтернативно средство за лечение на тревожност или депресия. Тази терапия може да бъде много по-добър метод за лечение, отколкото медикаментозното лечение. Анализирайте конкретната ви ситуация и обмислете да потърсите съвет от вашия лекар относно природните алтернативни методи за премахване на тревожността, стреса и депресията.

by Derek Noland

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *